OSUMNJIČENI PRED SUCEM

Medak: Nisam sudjelovao u odabiru Intradea

Bionic
Reading

Istražni sudac Davor Svalina saslušavao je u utorak cijelo poslijepodne i dio večeri petero osumnjičenih za željezničku nesreću u Rudinama. Sudska istraga još nije pokrenuta, očekuje se podnošenje istražnog zahtjeva a sudac je u međuvremeno odobrio rok od 48 sati zadržavanja petorke u Okružnom zatvoru Split

SPLIT - Na zahtjevnom predmetu je zadužen tužitelj Michele Squiccimarro, kojem je krajnji rok za predaju istražnog zahtjeva u četvrtak u 22 sata, a očekuje se da će tražiti i određivanje pritvora, piše Slobodna Dalmacija.

Za razliku od ispitivanja na Odjelu općeg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, direktor Sektora ekologije i zaštite u HŽ-u Ivan Medak je odlučio pred istražnim sucem iznositi obranu i to detaljno - saslušanje u kojem je negirao krivnju trajalo je puna tri sata. Medak se brani kako nije sudjelovao u odluci o odabiru poduzeća kojem će se putem natječaja povjeriti posao s protupožarnom zaštitom, te ističe da je radio po naputku Vlade koja je donijela poseban plan zaštite od požara i propisala obveze HŽ-a o tretiranju pruge visoke požarne opasnosti.

Jerneić novi predsjednik uprave HŽ Infrastrukture

Na prijedlog ministra Kalmete,  dosadašnji državni tajnik za željeznički promet Branimir Jerneić bitće novi predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture. Ostala dva člana UpraveHŽ Infrastrukture na prijedlog Branimira Jerneića bit će imenovani dokraja tjedna.

U naredna tri sata obavljeno je saslušanje ostale četvorice osumnjičenih. Drago Rogulj (54), voditelj zaštite od požara u splitskoj Sekciji HŽ-a, Ivan Tomašković (34), direktor Intradea, njegov savjetnik Jozo Bazina (58), i Branko Tišljar (42), voditelj vatrogasaca DVD-a Stružac iz Popovače, baš kao i Medak tvrde da nisu krivi za fatalnu nesreću. Osumnjičenici drže da još uvijek nije dokazan pravi uzrok nesreće, te da bez obzira na rezultate pokusa u splitskoj Kopilici, koji im ne idu u prilog, valja još pričekati rezultate svih vještačenja zatraženih od centra Ivan Vučetić.

Tomašković se brani kako je natječaj proveden u skladu sa zakonom, te da posjeduje svu urednu dokumentaciju vezano za nabavku i uvoz retardanta. Također je dodao kako se u opisu njegovog posla ne može naći ama baš ništa, čime bi on svojim propustom u radu pridonio ovakvoj tragediji.

Vatrogasac Branko Tišljar je vrlo teško primio uhićenje. Već u Zagrebu je bio hospitaliziran zbog srčanih problema, a pred istražnim sucem se rasplakao. Inače, policiji se potkrala greška tijekom izvještavanja o završenoj kriminalističkoj obradi. Naime, DVD Stružac, čiji je Tišljar voditelj, pripada vatrogasnoj zajednici općine Popovača, a ne Kutini, kao što je rečeno, a što je dobrovoljne gasitelje iz Kutine toliko pogodilo da su zatražili javni demantij.

Osumnjičenici imaju jaki odvjetnički tim. Brane ih splitski odvjetnici Jadran Franceschi, Željko Gulišija i Nenad Boban, te Čedo Prodanović iz Zagreba.

U međuvremenu, Sindikat strojovođa HŽ-a zatražio je na današnjoj konferenciji za novinare ostavku sedmeročalane Uprave HŽ Holdinga i ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete zbog moralne odgovornosti za nesreću u Rudinama.

Medak i Drago Rogulj s današnjim su danom privremeno udaljeni iz HŽ-a, a pokrenut je i postupak izvanrednog otkazivanja ugovora o radu, priopćio je HŽ holding.