LOŠA GODINA

Med poskupljuje jer je proizvedeno 90 posto manje nego lani

13.09.2014 u 10:34

Bionic
Reading

Ove godine proizvedeno je 90 posto manje meda nego lani. Nepovoljno vrijeme u doba cvatnje upropastilo je pašnje bagrema, mamose, kestena, drača i kadulje. Najavljuje se poskupljenje meda

Pčelari bilježe najlošiju godinu u posljednjih 100. Vremenske neprilike, nepovoljno vrijeme u doba cvatnje - sve je to kumovalo situaciji. Najavljuje se poskupljenje meda. Potvrdio  je to predsjednik Pčelarskog društva Zagreb, Nenad Strižak.

Gledajući ovogodišnju proizvodnju, bolje reći neproizvodnju, pčelari ni sami ne znaju koju bi cijenu odredili, jer gledajući troškovnu stranu, onda bi cijena meda trebala ići na 70. 80 kuna, ali gledajući platežne mogućnosti kupaca, onda to neće izdržati. Tu su pčelari u škarama, ili bolje reći između čekića i nakovnja."

Godina je ovo koja je definitivno uzburkala pčelarstvo u svim segmentima. Poruka je i - čuvjate se lažnjaka.

"Potrošači bi trebali biti jako oprezni na patvorine koje su se pojavile, koje nemaju veze sa pravim pčelarima, kad se recimo, ove godine ponudi med po 35, 40 kuna, onda je jako vjerojatno da se radi o patvorini."

A kontrola meda uvezenog iz Kine posebno će se provoditi, poručio je i ministar poljoprivrede, Tihomir Jakovina

"Kvalitetom možemo imati cijenu, možemo imati poziciju ne samo kod nas nego i na tržištu EU jer je 52 posto samodostatnost na cijelom tržištu EU. Moramo kontrolirati ono što nam dolazi iz trećih zemalja, spomenuli ste Kinu, da kvalitetom odgovara onome što je deklarirano", rekao je Jakovina.

A u trgovinama i šokantne cijene limuna do 31 kunu. Sezona čajeva počinje, ali ove će godine ispijanje čaja s medom, očito je, biti luksuz.