brexit

May se sastaje u srijedu s Junckerom

20.11.2018 u 15:23

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May posjetit će u srijedu poslijepodne Bruxelles kako bi razgovarala s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom u sklopu tekućih pregovora, ali se na tom sastanku ne očekuje dogovor o konačnoj verziji deklaracije o budućim odnosima s EU-om nakon Brexita, objavio je u utorak njezin ured

May i Juncker sastat će se u 17.30 sati, objavila je Komisija.

Sastanak u Bruxellesu dio je pregovaračkog procesa, rekao je premijerkin glasnogovornik, i ne očekuje se da će dovesti do objave bilo kakvih dokumenata vezano uz sporazum.

Pregovarači bi trebali finalizirati političku deklaraciju o budućim odnosima Londona i EU-a nakon Brexita. Nacionalni predstavnici sastat će se s Komisijinim pregovaračima u utorak navečer kako bi razgovarali o tom dokumentu.

Deklaracija će pratiti sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a koji bi europski čelnici trebali potvrditi na summitu ove nedjelje, na kojem će sudjelovati i May.

May je utorak ponovno poručila da je dogovor o Brexitu 'fantastičan' za Sjevernu Irsku unatoč snažnom protivljenju sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP), koja u parlamentu osigurava potporu njezinoj manjinskoj vladi.

'Nacrt sporazuma objavljen prošli tjedan štiti radna mjesta i tvrtke, jamči nam sigurnost i čuva cjelovitost naše Unije, poštujući rezultate referenduma' o brexitu 2016., napisala je u članku za The Belfast Telegraph, vodeći list u Sjevernoj Irskoj, prenosi dpa.

Sporazum 'dovodi Sjevernu Irsku u fantastičnu poziciju u budućnosti', poručila je.

Desetero zastupnika DUP-a uskratilo je u ponedjeljak potporu Mayinoj vladi u nekoliko ne toliko bitnih glasanja u parlamentu.

DUP kritizira May da je prekršila 'jedan od temeljnih dogovora' između dviju stranaka.

Glasnogovornik stranke za Brexit Sammy Wilson rekao je za BBC kasno u ponedjeljak da je May prekršila obećanje da će dogovoriti sporazum za cijelu zemlji i izbjeći poseban tretman Sjeverne Irske.

'DUP želi poslati političku poruku vladi da... se mora držati dogovora, inače nećemo niti mi', rekao je.

May je suočena i s otporom desetaka konzervativnih zastupnika. Rano u utorak održala je sastanak kabineta, a trebala bi se sastati i s Nicolom Sturgeon, čelnicom škotske vlade.

Sturgeon je prošli mjesec kazala da Mayinim dogovorom 'nitko nije zadovoljan' i da će on izvesti Škotsku iz jedinstvenog tržišta EU-a protiv njezine volje. Škotska je glasala za ostanak u EU.

Mayin plan uključuje privremeni, zaštitni mehanizam kojim će se osigurati da ne dođe do ponovne uspostave fizičke granice na irskom otoku, a koji sadrži posebne odredbe za Sjevernu Irsku u odnosu za ostatak zemlje.