APEL SINDIKALISTA

Matijašević: Ukinite Ustavni sud, ovakav nam ne treba!

22.04.2015 u 12:07

Bionic
Reading

Odlukom o zabrani referenduma o monetizaciji autocesta Ustavni sud ponovno se stavio u službu politike, poručio je u srijedu predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević dodajući da je HURS i ranije upozoravao na nesklad društvene uloge Ustavnog suda s načinom imenovanja njegovih sudaca

HURS nije iznenađen odlukom Ustavnog suda kojom se utvrđuje neusklađenost referendumskog pitanja o monetizaciji autocesta s Ustavom te ne dopušta raspisivanje referenduma o tom pitanju.

'Ustavni sud ovime se ponovno stavio u službu politike, čijom zaslugom su njegovim sucima dodijeljene laskave titule i udobne fotelje iz kojih potezom pera odlučuju o prikladnosti i dopustivosti inicijativa građana koji financiraju njihove privilegije i daju legitimitet toj istoj politici u čiju se službu tako svesrdno stavljaju', priopćio je Matijašević.

Imajući navedeno u vidu, zaključio je da je bespredmetno ulaziti u meritum donesene odluke.

'Uvidjevši nesklad društvene uloge Ustavnog suda s načinom imenovanja njegovih sudaca, još u listopadu 2010. zatražili smo ukidanje takve institucije i prebacivanje njezine nadležnosti, primjerice na poseban odjel Vrhovnog suda, no nitko nas nije podržao u takvoj ideji. Novija praksa opravdala je naš tadašnji apel i dodatno nas učvrstila u stavu da ovakvo strukturirani Ustavni sud građani Republike Hrvatske ne trebaju!' ustvrdio je Matijašević.