stopa siromaštva

Matica i Sindikat umirovljenika traže hitnu izmjenu formula za usklađivanje mirovina

29.09.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske zatražili su u srijedu od Vlade hitnu izmjenu formule za usklađivanje mirovina jer je postojeća formula nastavila srozavati udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći, koji je u lipnju pao na rekordno niskih 35,99 posto

Umirovljeničke udruge traže da se umjesto sadašnjeg modela uvede usklađivanje mirovina prema 100-postotnom iznosu povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, što već godinu dana traže i na sjednicama Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Uoči 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba, podsjećaju kako je stopa siromaštva starijih od 65 godina dosegla 33,8 posto, a čak 66 posto mirovina je ispod hrvatske linije siromaštva. Podsjećaju pritom da je 1990. udio mirovine u plaći iznosio čak 75,3 posto.

Sadašnji zakonom propisani model usklađivanja mirovina sustavno osiromašuje umirovljenike nepravednom formulom za usklađivanje mirovina, kojom se mirovine povećavaju prema samo 70 posto povoljnijeg indeksa rasta cijena, odnosno plaća.

Usklađivanje u stopostotnom iznosu zaustavilo bi daljnji pad realne vrijednosti mirovina, pa stoga treba povećati i mirovine najugroženijih skupina umirovljenika.

Udruge zahtijevaju da se mirovine manje od 2000 kuna usklađuju prema indeksu od 120 posto rasta povoljnijeg indeksa, a za one koji primaju između 2000 kuna i 4000 kuna za 110 posto povoljnijeg indeksa.

Ističu kako čak 414.000 umirovljenika prima manje od 2000 kuna mirovine, a još 550.000 između 2000 i 4000 kuna.

"Provedbom ove inicijative, nakon desetljeća pada udjela mirovina u plaći, blago bi se preokrenuo proces i za desetak godina došlo bi se do udjela od 40 posto, što je i dalje jako loše u usporedbi s drugim zemljama EU-a ili okruženja, gdje se udjeli kreću oko 50 posto", navodi se u priopćenju.

Slični modeli postoje u Italiji, Latviji, Portugalu, Češkoj, te su ugrađeni kao opcija u zakone, dok se u Austriji, Bugarskoj i Španjolskoj već nekoliko godina uz redovito usklađivanje siromašnim umirovljenicima isplaćuju dodatne povišice.