USKOK-OV POUZDANIK

'Matanović tražio milijun i pol eura mita'

28.11.2008 u 11:51

Bionic
Reading

USKOK-ov pouzdanik u slučaju Maestro Joško Kuzmanić posvjedočio je u četvrtak na zagrebačkom Županijskom sudu da je bivši potpredsjednik HFP, Josip Matanović, tražio milijun i pol eura mita kako bi investitorima pogodovao u izgradnji luksuznih apartmana u

ZAGREB - 'Matanović je jasno naznačio da je u poziciji osigurati pozitivno rješenje i zbog toga je tražio novac', kazao je Kuzmanić.

U kontakt s Matanovićem, kojega zna još od studija, Kuzmanić je u travnju prošle godine došao kao lobist ruskih investitora koji su u izgradnju apartmana u Ninu planirali uložiti 30 milijuna eura

'Kada je postalo jasno da se projekt bez novca ne može maknuti s mrtve točke, otišao sam u USKOK, uzeo kovertu s novcem i predao ga Matanoviću u kafiću Anera', kazao je svjedok. O predaji prvih 50 tisuća 'USKOK-ovih' eura postoji i video zapis, a Kuzmanić je u kasnijim susretima s ljudima iz Fonda bio i ozvučen.

Nakon predaje prve kuverte, Kuzmanić je uz posredovanje optuženog odvjetnika Jurja Parazajdera kod javnog bilježnika sastavio i ugovor o depozitu. Zbog toga je iz USKOK-a uzeo još 150 tisuća eura i predao ih Parazajderu, kao garanciju da će Matanović po dovršetku posla dobiti 1,5 milijuna eura, odnosno pet posto od ukupne vrijednosti investicije u Ninu.

Svjedok je rekao da je Matanović planirao otvoriti račun u Austriji, no do konačne isplate nije došlo zbog uhićenja.

USKOK-ov pouzdanik tvrdi da je Matanović tražio i dodatnih 200 tisuća eura za svog kolegu Roberta Pešu, također potpredsjednika HFP-a zaduženog za nekretnine. Njegova je uloga bila da s ninskim gradonačelnikom riješi pitanje prometne dokumentacije.

'Mi smo na to bili prisiljeni pristati jer bi projekt u suprotnom bio doveden u pat poziciju', kazao je svjedok.

Isti 'modus operandi' primijenjen je i pri planiranoj kupnji hotela u Podgori i Živogošću, za što su ruski investitori planirali izdvojiti i do 90 milijuna eura.

Matanovićeva provizija u ovom poslu nije bila točno dogovorena, odnosno postojala je mogućnost da zbog visine investicije bude nešto manja od ranije dogovorenih pet posto. Ipak, samo za informaciju da je za spomenute hotele otvoren natječaj, Matanoviću je isplaćeno još 50 tisuća eura, kazao je Kuzmanić.

Suđenje se nastavlja poslijepodne, kada će prvi svjedok u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi odgovarati na pitanja obrane, optužbe i sudskog vijeća.

Bivše potpredsjednike HFP-a Matanovića i Pešu te još šestero suoptuženih tereti se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela

Uz dvojicu bivših potpredsjednika Fonda, Igora Petlevskog, Asje Piplović i Mladena Jandričeka na optuženičkoj klupi našli su se i viši savjetnik u službi prodaje nekretnina HFP-a Darko Mrkonjić, osječki poduzetnik i profesor tamošnjeg Ekonomskog fakulteta Mane Medić te odvjetnik Parazajder.

Osim za primanje i davanje mita, USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.

Odvjetnik Branko Šerić, koji u slučaju Maestro zastupa Josipa Matanovića, kazao je da se prvog svjedoka u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi Joška Kuzmanića ne može smatrati Uskokovim pouzdanikom, već 'specifičnom vrstom agenta provokatora'.

Šerić smatra da je iz Kuzmanićevog svjedočenja 'očigledno da famozni ruski investitor nije imao novca za simuliranu potkupninu, već je ta sredstva dobio od USKOK-a'

'Prema tome, tvrdim da se radilo o akciji post festum jer je njegov prvi kontakt s Uskokom bio 2006, dok je navodni pouzdanik postao tek u travnju 2007', kazao je Šerić.

Ponovio je da je akcija Maestro osmišljena kako bi se pred Europskom unijom dokazala borba protiv korupcije

'Mislim da će to do kraja suđenja postati jasno', ustvrdio je Šerić, dodajući da će zatražiti da se pred sudom kao svjedoci pojave ruski investitori, ali i sve osobe koje je Kuzmanić spomenuo u današnjem svjedočenju.

'Ako se dokaže da je iza svega šuplja priča, onda je sigurno da je se radi o akciji koja je nekome trebala kao pokriće za nešto drugo', zaključio je Šerić.

Nakon što je u sudnici ispričao da je optuženicima iz HFP-a davao mito, Kuzmanić je odgovarao na pitanja USKOK-a i dijela obrane koja će s njegovim ispitivanjem nastaviti i sutra.

Kuzmanić, inače, tvrdi da mu je od početka akcije Maestro uništen automobil te da mu je provaljeno u stan, zbog čega se osjeća vrlo nesigurno.