PAD IMUNITETA

Masovna zaraza: Maturanti se iz Španjolske vratili s gripom i koronom

14.09.2023 u 21:05

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama stvara se panika zbog moguće nove epidemije covida nakon maturalnih putovanja. Roditelji iz cijele Hrvatske prijavljuju masovnu zarazu maturanata nakon povratka iz Španjolske

Umjesto učenika, u škole stižu ispričnice. Neke potpisuju liječnici, neke roditelji. Razboljeli su se usred maturalca.

'Imala sam poteškoća s kašljem i nisam baš mogla dobro spavati. Preležala sam jednu noć da se to ne prolongira još tih par dana što smo tamo', rekla je Sara, maturantica Druge ekonomske škole Zagreb, za Dnevnik HRT-a.

'Prvog dana nastave 37 posto maturanata zagrebačkog MIOC-a koji su se vratili s maturalca nije bilo u školi. Nemamo uvid u dijagnoze. Vjerojatno je bilo tradicionalnih maturalnih bolesti respiratornog i probavnog sustava', kazao je ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu Nikola Dmitrović.

O tim tradicionalnim maturalnim bolestima štošta znaju organizatori maturalnih putovanja. Već 30 godina ponavlja se isti scenarij. Pad imuniteta zbog intenzivnog tjedna.

'Mi njima nismo dali predaha preko dana, a oni su bili jako sretni sa zabavom i onda su se razboljeli. Za nas očekivano. Kako u kojoj grupi. Negdje je bilo manje, negdje više, negdje i pola autobusa', rekao je vlasnik agencije za turistička putovanja Saša Blažeković.

I ne mogu sa sigurnošću znati jesu li se ukrcali s domaćim virusom ili su ga uvezli s putovanja. Jer bolesnih je bilo od prvoga dana.

Blaga klinička slika

'Iz različitih izvora i s klinike za infektivne bolesti smo imali informacije o povećanom broju pregleda maturanata po povratku iz Španjolske. Kod dijela je utvrđen covid kod dijela je utvrđena gripa. Za sada ove podvarijante omikrona koje cirkuliraju se čini da ne izazivaju težu kliničku sliku', rekla je epidemiologinja HZJZ-a Vesna Višekruna Vučina.