drugačije od stava koalicije

Martinčević podržala oporbu: Kroz priziv savjesti na mala vrata uvodi se radikalizacija

13.05.2022 u 20:49

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević potvrdila je u petak da je i ona, uz zastupnike SDSS-a i HSLS-a, glasala danas za SDP-ov prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće jer smatra da se kroz priziv savjesti na mala vrata uvodi radikalizacija društva i zabrana pobačaja

„Mi kao Reformisti podržali smo i oporbeni prijedlog zaključka i SDP-ov prijedlog Zakona o pobačaju jer smatramo da se kroz priziv savjesti na koje se poziva sve veći broj liječnika, zapravo na mala vrata uvodi i radikalizacija hrvatskog društva i, na neki način, zabrana pobačaja”, pojasnila je zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević, zašto je, iako je njena stranka dio HDZ-ove saborske većine, podržala u Saboru prijedlog oporbenog SDP-a.

Ocijenila je da danas postoji cijeli niz bolnica u kojima se taj zahvat ne može odraditi i žene se na taj način upućuju ili u privatne klinike ili u inozemstvo gdje to skupo plaćaju.

„Ako je taj zahvat omogućen hrvatskim zakonima, onda ga svaka bolnica treba omogućiti”, poručila je Martinčević.

Dodala je kako liječnici mogu imati priziv savjesti u svojim privatnim klinikama i u svoje privatno vrijeme, a kada su plaćeni iz državnog proračuna, naglašava, trebaju poštivati zakone ove države, a zakoni kažu da je pobačaj u ovoj državi dopušten i da ga treba obaviti. Zbog toga smo podržali SDP-ov prijedlog, kazala je.

Na pitanje hoće li njezino glasanje za SDP-ov zakonski prijedlog imati kakve reperkusije na odnose unutar vladajuće koalicije, Martinčević odgovara kako to nije prvi put da glasaju drugačije od stava koalicije kojoj pripadaju te da, kada imaju svoj stav, drže ga se i glasaju prema svom uvjerenju, neovisno o tome kako će glasati HDZ. Podsjetila je da je to bio slučaj i s kandidatkinjom za predsjednicu Vrhovnog suda Zlatom Đurđević i još nekim temama. „Mi uvijek imamo jasne stavove i uvijek se potpuno jasno postavimo”, poručuje Martinčević.

Napominje kako ne zna da HDZ, kako tvrde u vladajućoj stranci, priprema svoj zakon niti je s njima bilo tko o toj temi ikada razgovarao. SDP-ovo rješenje nije idealno, ali je bolje od postojećeg, zaključila je Martinčević.