koronavirus

Markt zadovoljan brigom o vozačima u karanteni u Termama Tuhelj

02.04.2020 u 15:26

Bionic
Reading

U Tuheljskim Toplicama, u objektu Termi Tuhelj, organizirana je karantena za vozače u transportu robe, a kako se o njima brinu djelatnici Crvenoga križa, u četvrtak je provjerio izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt, koji je nakon obilaska bio zadovoljan.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije Davor Šimunović izvijestio je da mogu smjestiti više od 90 ljudi te da je dosad najviše bila smještena 41 osoba.

„Vozači se smještaju u karantene prema mjestu utovara ili istovara robe, a ne prema mjestu stanovanja. Onaj tko u Krapinsko-zagorskoj županiji utovaruje ili istovaruje robu može doći ovdje u karantenu“, rekao je Šimunović te dodao da su vozači uglavnom zadovoljni boravkom jer kod kuće nemaju uvjete i ugrozili bi svoje najmilije.

Podsjetio je da je krapinsko-zagorski Crveni križ već 13. ožujka na graničnome prijelazu Macelju počeo dijeliti vodu i obroke vozačima i putnicima, a 16. ožujka počela je raditi karantena za vozače. S dva ili tri djelatnika i volonterima provodi se 24-satno dežurstvo. Kroz karantenu je dosad prošlo oko 120 vozača.

Izvršni predsjednik Hrvatskoga crvenog križa zadovoljan je onim što je vidio. Podsjetio je da je u Krapinsko-zagorsku županiju stigao kako bi, uz obilazak karantene za vozače, provjerio i kako funkcionira pilot-projekt pomoći osobama zaraženim koronavirusom koje su na kućnom liječenju, a provodi ga Gradsko društvo Crvenoga križa iz Krapine.

Rekao je da je Hrvatski crveni križ još jedanput pokazao „svu snagu svojeg djelovanja i mogućnost brze prilagodbe na novonastale situacije“.

„Diljem Hrvatske svakoga dana imamo više od dvije tisuće volontera koji zajedno s našim djelatnicima pomažu prvenstveno starijim i nemoćnim osobama u pribavljanju osnovnih životnih potrepština, kao što su hrana i lijekovi“, izjavio je Markt te najavio da će uskoro u cijeloj Hrvatskoj ponuditi pomoć zaraženima na kućnom liječenju.

„HCK će u znak zahvalnosti svima onima koji su odlučili ne preopteretiti zdravstveni sustav, nego liječiti se od kuće jednokratno pomoći u hrani i higijenskim proizvodima od sada na području cijele Republike Hrvatske pod budnim nadzorom epidemiologa“, najavio je Markt. Dodao je da su protokoli s HZJZ-om u završnoj fazi odobravanja te da će najkasnije u roku od dva dana kontaktirati osobe koje su oboljele, a koje su na kućnom liječenju i preko telefona im ponuditi jednokratnu pomoć.

„Još jednom podsjećam sugrađane da su osobe oboljele od koronavirusa naši dragi susjedi, prijatelji, rođaci i možda braća i sestre i da se nikakvom vrstom stigmatizacije ili izolacije ne smijemo odnositi prema tim ljudima“, poručio je izvršni predsjednik Hrvatskoga crvenog križa.