MEĐU 28 OPTUŽENIKA

Marine Le Pen bit će izvedena pred sud zbog navodne zlouporabe EU fondova

08.12.2023 u 20:40

Bionic
Reading

Liderici francuske krajnje desnice Marine Le Pen i još 27 ljudi sudit će se zbog navodne zlouporabe fondova EU-a, priopćio je u petak ured pariškog tužitelja, čime su potvrđeni napisi francuskih medija

Ukupno 28 optuženika bit će izvedeno pred sud, uključujući Le Pen i njezinog oca Jean-Marieja, objavio je ured tužitelja.

Prvo pripremno ročište zakazano je za 27. ožujka iduće godine, a opsežnija ročišta održat će se u listopadu i studenome.

Istraga, otvorena 2016., nastojala je utvrditi je li tadašnja Nacionalna fronta koristila novac namijenjen pomoćnicima eurozastupnika za plaćanje osoblja koje je radilo za stranku.

Eurozastupnicima se dodjeljuju sredstva za pokrivanje troškova, uključujući za njihove pomoćnike, ali nije predviđeno da ih koriste za stranačke troškove.

"Službeno osporavamo optužbe protiv naših zastupnika u Europskom parlamentu i parlamentarnih pomoćnika", priopćila je stranka Nacionalno okupljanje.

Stranka je dodala da Marine Le Pen nije počinila nikakav prekršaj, da nije bilo nepravilnosti u zapošljavanju njezinih parlamentarnih pomoćnika i da je sve bilo prema propisima Europskog parlamenta i prema francuskom zakonu.

Marine Le Pen bila je protivnica Emmanuelu Macronu na predsjedničkim izborima 2017. i 2022., a ponovno bi se mogla kandidirati 2027.