PRORAČUN STABILAN

Marić: Bez panike, odgodili smo zaduživanje da popravimo uvjete

02.06.2016 u 15:18

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da odgoda izdavanja euroobveznice ne dovodi u pitanje ništa što se tiče proračunskog procesa

'Od poznatijih stavki proračuna poput mirovina, plaća, socijalnih i inih transfera, servisiranja naših obveza, sve je u skladu s planom', kazao je Marić u Banskim dvorima na novinskoj konferenciji koja je uslijedila nakon odgode sjednice Vlade, koja se trebala održati u 14 sati, i to kako je rečeno, zbog premijerovih obveza.

Ustvrdio je da Vlada ima vremenski plan transakcija koji provodi, kako na domaćem tako i na međunarodnom financijskom tržištu, koji je u skladu s općim proračunom za ovu godinu i planom likvidnosti. 'Ništa od toga ne dolazi pod znak pitanja', ponovio je.

Između ostalog, istaknuo je da transakcija izdanja euroobveznice 'kao takva uopće nije upitna', ali da je pomnim promišljanjem i racionalnim zaključivanjem odlučeno da se odgodi jer je procijenjeno da se u dogledno vrijeme mogu popraviti uvjeti hrvatskog zaduživanja.

Ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je izaslanstvo Ministarstva i Hrvatske narodne banke ovaj tjedan obavilo niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu. Prezentirani su osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika, navodi se u priopćenju.

‘Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće’, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Posljednji puta Hrvatska je izdala euro obveznice na inozemnom tržištu u ožujku prošle godine, i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od tri posto, a prinos od 3,25 posto. To je bilo dotad najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, što se ponajviše zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici kakvu Europska središnja banka (ECB) vodi već godinama.