PRORAČUN STABILAN

Marić: Bez panike, odgodili smo zaduživanje da popravimo uvjete

  • Autor: N. S./Hina/N1
  • Zadnja izmjena 02.06.2016 15:18
  • Objavljeno 02.06.2016 u 15:18
Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić

Izvor: Screenshot / Autor: N1

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da odgoda izdavanja euroobveznice ne dovodi u pitanje ništa što se tiče proračunskog procesa

'Od poznatijih stavki proračuna poput mirovina, plaća, socijalnih i inih transfera, servisiranja naših obveza, sve je u skladu s planom', kazao je Marić u Banskim dvorima na novinskoj konferenciji koja je uslijedila nakon odgode sjednice Vlade, koja se trebala održati u 14 sati, i to kako je rečeno, zbog premijerovih obveza.

Ustvrdio je da Vlada ima vremenski plan transakcija koji provodi, kako na domaćem tako i na međunarodnom financijskom tržištu, koji je u skladu s općim proračunom za ovu godinu i planom likvidnosti. 'Ništa od toga ne dolazi pod znak pitanja', ponovio je.

Između ostalog, istaknuo je da transakcija izdanja euroobveznice 'kao takva uopće nije upitna', ali da je pomnim promišljanjem i racionalnim zaključivanjem odlučeno da se odgodi jer je procijenjeno da se u dogledno vrijeme mogu popraviti uvjeti hrvatskog zaduživanja.

Ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je izaslanstvo Ministarstva i Hrvatske narodne banke ovaj tjedan obavilo niz vrlo uspješnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu. Prezentirani su osnovni makroekonomski pokazatelji i rastući trendovi u gospodarstvu, program reformi, te fiskalna i monetarna politika, navodi se u priopćenju.

‘Reakcija investitora je bila vrlo pozitivna, no odlučeno je da se nastavi s praćenjem kretanja na međunarodnim financijskim tržištima s namjerom izdavanja jedine planirane ovogodišnje euroobveznice nakon što se otklone trenutne domaće političke nejasnoće’, zaključuje se u priopćenju Ministarstva financija.

Posljednji puta Hrvatska je izdala euro obveznice na inozemnom tržištu u ožujku prošle godine, i to 1,5 milijardi eura s dospijećem za 10 godina, uz kamatu od tri posto, a prinos od 3,25 posto. To je bilo dotad najjeftinije zaduživanje Hrvatske na inozemnim tržištima, što se ponajviše zahvaljuje izuzetno labavoj monetarnoj politici kakvu Europska središnja banka (ECB) vodi već godinama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!