burno u saboru

Maras uz zvukove rock-opere Gubec-beg poručio: Izdali ste Zagreb; Pernar spominjao Karla Marxa

18.05.2020 u 11:51

Bionic
Reading

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras u zadnjem iznošenju stajalište i ime svoga kluba u ovom sazivu poručio je još jednom vladajućima da su izdali Zagreb puštajući na mobitel rock-operu „Gubec- beg”

Maras je ocijenio sramotnim što se raspušta Hrvatski sabor prije nego je donesen zakon o obnovi Zagreba i što su građani Zagreba ostavljeni na cjedilu.

„HDZ i Bandić će platiti građanima Zagreba političku cijenu za ovo što su napravili Zagrebu. HDZ i Plenković su odabrali svoje fotelje i svi koji podrže raspuštanje Sabora su odabrali fotelje, a ne one kojima treba pomoći”, kazao je Maras.

„Sramite se, izdali ste Zagreb”, poručio je vladajućima puštajući na mobitel rock-operu „Gubec-beg” i dodao da se srami što je bio dio „cirkusa Andreja Plenkovića”.

Stjepan Čuraj (Klub zastupnika HNS-a) istaknuo je da je HNS napravio nezamislivo kada je ušao u Vladu, ali i i da je to vrijedilo.

„Odluka je bila teška i stavila u pitanje budućnosti stranke, je li to vrijedilo, da vrijedilo je i ponovno bismo isto napravili”, poručio je Čuraj.

Vrijedilo je zbog spašavanja tisuća radnih mjesta u Agrokoru, sprečavanja novih izbora, reforme obrazovanja, novog zakon o udžbenicima, ulaganja u znanost, provjere diploma, nagrađivanja učitelja, naveo je Čuraj.

Za zakon o obnovi Zagreba kazao je bi volio da je izglasan ali da nažalost na to nisu mogli više utjecati.

  • +8
Maras u Saboru Jandrokovića uporno oslovljavao s "gospodine Plenkoviću" Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

I Kažimir Varda (Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika) očekivao je da će zakon o obnovi Zagreba doći u Sabor ali da nažalost do toga nije došlo.

Istaknuo je Stranka rada i solidarnosti predložila zaključak da se zaduži Vlada da uputi taj zakon na prvu radnu sjednicu Sabora, da se sredstva osiguraju u državnom proračunu , proračunu Zagreba, Krapinsko -zagorske i Zagrebačke županije i EU fondovima, te da Vlada pokrene proceduru izmjene zakona o financiranju lokalne samouprave kao bi se ukinuli limiti za zaduženja na financijskom tržištu i tako financirala obnova.

Branko Hrg (Klub zastupnika HDS, HSLS, HDSSB) kazao je kako je ovo je bio mandat u kojem je bilo jako puno problema i da se s tima problemima Vlada itekako snalazila. „Ugovorene su ogromne investicije koje se ne pamte u povijesti i drago mi je da sam u ovom mandatu bio sastavni dio saborske većine i da smo podupirali Vladu”, rekao je i izrazio nadu da će i buduća Vlada nastaviti s investicijskim projektima.

Hrg je izrazio također nadu da će se riješiti i obnova Zagreba "bez muljaža”.

Tomislav Panenić u ime Kluba Nezavisne liste mladih ocijenio je da nakon izbora, kako sada izgleda, bez HDZ-a ili SDP-a neće se moći složiti nova Vladu i da bi bilo pošteno da se stranke prije izbora izjasne hoće li ili neće koalirati s SDP-om ili HDZ-om.

Furio Radin (Klub zastupnika nacionalnih manjina) kazao je da su se zastupnici nacionalnih manjima u protekle četiri godine osjećali čudno, čak i besmisleno u određenim trenucima.

„Saziv je nadmašio sva očekivanja u inzistiranju na besmislenim temama i ponavljanju mitova”, kazao je Radin izrazivši nadu da će sljedeći saziv Sabora biti bolji.

Nezavisni zastupnik Ivan Pernar na slobodnu temu govorio je o Oktobarskoj revoluciji i Karl Marxu.