vruć doček na markovu trgu

Plenković u Sabor ušao na sporedna vrata, a izašao ravno pred prosvjednike; žestoko je izviždan: 'Zašto bježite?!'

18.05.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak ujutro u zgradu Sabora ušao je na sporedan ulaz kako bi izbjegao prosvjednike koji od nedjelje prosvjeduju na Markovu trgu zbog nedonošenja Zakona o obnovi Zagreba. Kad je pak izlazio iz Sabora prema zgradi Vlade na drugoj strani Markova trga, bio je praćen glasnim zvižducima i povicima

Premijer Plenković, nakon izjava koje je dao poslije sjednice kluba HDZ-a, izašao je na glavni izlaz, na kojem su ga dočekali prosvjednici. Uz zviždanje, vikali su mu 'Zašto bježite!' i pratili ga preko Markova trga do zgrade Vlade. Na izlazu se Plenković kratko zadržao u raspravi s Tomislavom Tomaševićem, čelnikom stranke Zagreb je naš!, no od buke se nije točno čulo što su govorili jedan drugome. Tomašević i ostali prosvjednici, članovi stranaka Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad, prosvjeduju ispred Sabora od nedjelje u 13 sati. Ondje su dočekali jutro i saborske zastupnike te premijera, u pokušaju da ih uvjere kako se Sabor ne smije raspustiti prije nego donese 'kvalitetan, pravedan i provediv zakon o obnovi Zagreba i okolice'.

Plenković je, prije nego je napustio Sabor, održao konferenciju za medije nakon sjednice kluba zastupnika HDZ-a, na kojoj je kazao kako je Vlada ostvarila bitne točke iz programa s izbora 2016. U međuvremenu su, rekao je, morali rješavati teme iz hrvatskog tranzicijskog ormara jer su 'kosturi popadali po njima'.

'Na kraju samog mandata pogodila nas je globalna kriza bez presedana. Činjenica je da je to događaj o kojem će se generacijama raspravljati... i ovo je prava komparativna situacija, za razliku od krize u Agrokoru', kazao je. 'Sada vidimo kako je to kada pokažemo svima da smo zreli te da možemo osigurati maksimalan napor u javno-zdravstvenom i gospodarskom aspektu. Mi smo u obje točke polučili uspjeh', smatra premijer.

Nabrojao je uspjehe Vlade i dodao da žele novo povjerenje. 'Na temelju novog povjerenja konsolidirati političku stabilnost, da bismo od jeseni, kada će izazovi biti veći, da bismo snažni išli dalje', poručio je. Osvrnuo se i na Zakon o obnovi Zagreba. 'Idemo prvo staviti stvari na svoje mjesto. Danas je manje od dva mjeseca otkako je taj ogroman potres pogodio Zagreb. Što smo napravili? Zakon je u javnoj raspravi i takav se zakon ne može donositi u kratkom roku. Činjenica je da je Vlada pripremila zakon i da je s njegovim sadržajem suglasan Grad Zagreb, kao i predstavnici struka', pojasnio je i dodao da se osobno angažirao da se svi sudionici dogovore i nađu kompromis.

  • +7
Prosvjednici izviždali premijera Plenkovića na izlasku iz Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Osigurali smo 141 milijun kuna za one koji su najpogođeniji. Vlada financira bojlere, krovove, dimnjake i zabatne zidove najpogođenijih', kazao je i istaknuo da je zvao ministre i govorio 'ti ćeš dati toliko, ti toliko...', dodavši kako su u zakon uvrštene i sugestije Grada Zagreba.

Na pitanje zato nije ušao u Sabor na glavni ulaz, na kojem su bili prosvjednici koji traže donošenje Zakona o obnovi Zagreba, kaže da su svi ulazi u Sabor javni i da će ih sada sresti. Kaže da nema problem s tim da se susretne s prosvjednicima.

'Za razliku od ovih ljudi, ja sam u nedjelju u 7.45 sazvao cijeli državni vrh da radimo na sanaciji potresa', kazao je. Da smo napravili nešto jako brzo, onda bi nas pitali jesmo li žurili s time kao sa zakonom o Agrokoru. 'Svi bi nas napali da se zakon donosi na brzinu i da se pogoduje nekome.' Kazao je i da nema Vlade koja je za Vukovar učinila koliko je ova, a u kontekstu toga da vukovarski gradonačelnik Ivan Penava razmišlja o priključenju Škorinu Domovinskom pokretu.