nakon potresa

Maras o obnovi Zagreba: Ne dao Bog da se to prepusti Bandiću i Kaliniću, to bi bila katastrofa

22.04.2020 u 14:07

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik Gordan Maras u srijedu je, točno mjesec dana nakon potresa, ustvrdio da je potrebno hitno donijeti zakon o obnovi Zagreba jer građanima treba jamstvo da će iza njih stati država umjesto nesposobne gradske uprave

“Pod hitno moramo donijeti zakon koji bi odredio način, brzinu i koordinaciju obnove Zagreba u koju treba uključiti arhitekte i druge stručnjake i oko toga treba imati široki konsenzus. Ne dao Bog da se to prepusti gradonačelniku Milanu Bandiću i Pavlu Kaliniću, to bi bila katastrofa”, poručio je Maras s konferencije za novinare.

Ocijenio je da je potres je napravio puno štete, a obnova ide puževim korakom dok pomoć građanima ide gotovo pa nikako.

“Još uvijek su dizalice po Zagrebu, građani u okviru svojih mogućnosti obnavljaju dimnjake i imamo tisuće sugrađana koji nemaju priključen plin. Nedopustivo je da gradonačelnik Bandić humanitarnu pomoć raspodjeljuje i kupuje od svojih stranačkih kolega, prijatelja, pouzdanika i kokošari na nesreći građana Zagreba”, smatra Maras.

Po njemu, vidi se da Zagreb nije bio spreman na potres ni da pomogne sugrađanima nakon potresa i da je ogolio nesposobnost gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Bandićem.

Moramo što prije donijeti zakon koji će osigurati građanima Zagreba da će iza njih stati država i da će se Zagreb početi obnavljati. Zato je zagrebačka oporba uputila za što prije sazivanje sjednice zagrebačke Skupštine jer naši sugrađani ne smiju predugo biti izvan svojih domova, istaknuo je.

Ova situacija, dodao je, skinula je ne samo paučinu s upravljačke strukture Zagreba nego ogolila gradonačelnika Zagreba do kraja.

SDP je prije dva tjedna takav zaključak uputio u saborsku proceduru, spremni smo sudjelovati i pridonijeti kvalitetnim rješenjima u obnovi, ali nas zabrinjava da je to na kraju zapelo na natezanju između HNS-a i Bandića, kazao je Maras.

Neshvatljivom je ocijenio i ulogu predsjednika Skupštine Drage Prgometa koji se praktički nije oglasio mjesec dana i odugovlači sa sazivanjem sjednice koju su zatražili oporbeni klubovi u Gradskoj skupštini, rekavši da mu nije jasno zbog čega HDZ još uvijek čuva, štiti i pokriva Bandića koji je ogoljen do kraja.