SLAVLJE PROTIV IRACA 3:1

Mandžo i Jelavić gurnuli Hrvatsku prema četvrtfinalu

10.06.2012 u 22:40

Bionic
Reading

Hrvatska je sjajno otvorila nastup na Euru te je pobjedom 3:1 nad Irskom preuzela vrh skupine C, ispred Italije i Španjolske. Dvostruki strijelac bio je Mario Mandžukić, a s jednim golom priključio mu se Jelavić. Kod gola Iraca griješio je Ćorluka, ali kasnije je ipak popravio cjelokupni dojam, baš kao i cijela momčad koja je u drugom dijelu podsjetila na izdanja otprije četiri godine

U prekrasnoj atmosferi poznanjskog stadiona, na kojem su Irci bili velika većina, ali ne posve dominantna, Hrvatska je slavila s 3:1 te napravila velik korak prema prolasku u sljedeći krug natjecanja.

Hrvatska je imala sjajno otvaranje utakmice, kakvo vjerojatno ni sam Bilić nije mogao poželjeti. Naime, već u trećoj minuti, nakon što je Strinić izborio korner i nakon što je izveden udarac iz kuta, Mario Mandžukić glavom je poslao jednu, činilo se, laganu loptu, no nedostižnu za vratara Givena, koja je ispod njegove ruke otišla u mrežu za 1:0. Bio je to pogodak koji je u sljedećim minutama dao krila našima. Ipak, pritisak hrvatske momčadi vrlo je brzo splasnuo, odnosno Trapattonijevi su igrači pokazali zube te hrabrije krenuli prema naprijed.

Pomogao im je u tome i gromoglasan huk s tribina, na kojima je bilo barem 25 tisuća njihovih navijača. Prvu priliku za izjednačenje Irci su imali u 11. minuti, nakon što je Schildenfeld na rubu kaznenog prostora srušio Doylea, no živi zid Hrvatske uspio je zaustaviti irsku prijetnju.


U tim je trenucima Hrvatska 'visjela', lopta uopće nije prolazila, a napadači je nisu ni vidjeli. Pritom je i Ćorluka napravio prekršaj u idealnoj poziciji za centaršut. Izveo ga je Mc Geady, a nakon što je lopta proletjela naš 16-erac, Ćorluka je opet zakasnio, što je iskoristio Sean St Ledger i u 19. minuti utakmicu vratio na početak.

Hrvatska je nastavila igrati na mahove ili pojedinačnu inspiraciju, pa su Givenu tek rijetko uspijevali zaprijetiti. Tako je Ivan Perišić sjajnim potezom u 22. minuti prevario suparnika, a onda je jakim udarcem pokušao iznenaditi suparničkog golmana, ali on je bio odlično postavljen.

Svjestan da u našoj igri nešto ne štima, Bilić je 'potjerao' Srnu prema suparničkom 16-ercu, (p)ostavivši Vukojevića da mu čuva leđa, jer do napadača lopta nikako nije htjela.

Ipak, kad već naši nisu mogli prevariti suparničku obranu, pomogli su im Irci. Modrić je pucao iz daljine, a loptu koju je želio izbiti u polje Ward je 'felšao' i ona je pala na nogu Jelaviću koji je u 43. minuti donio novo vodstvo našima. Bila je to potvrda Bilićeve odluke da u napad gurne upravo ovaj dvojac, ali i, čini se, pogreška nizozemskog suca Kuipersa, jer pri Modrićevom udarcu Jelavić je stajao u zaleđu, ali pomoćnik mu to nije signalizirao pa se na odmor otišlo s rezultatom 2:1 za Hrvatsku.

I ako se nakon tog gola, ali i ne pretjerano lepršave igre naših u prvom dijelu moglo sumnjati u ishod utakmice, Mario Mandžukić svojim je drugim golom, također na startu poluvremena, ugasio sve nade Iraca. Sjajno je skočio na ubačaj Perišića i glavom s desetak metara pogodio vratnicu, od koje se lopta prvo odbila u Shaya Givena, a potom i u mrežu za velikih 3:1 u 49. minuti.

Nepotrebno je reći da je to bio 'okidač' za možda brojčano inferiornije hrvatske navijače, ali sasvim sigurno ravnopravne po broju decibela. Doduše, znali su se u pojedinim trenucima i 'izgubiti' pa su skandirali i 'U boj, u boj', ali i ustašama.

Očajni Trapattoni u 54. minuti napravio je dvostruku zamjenu, ali ni to mu nije puno pomoglo jer Hrvatska je, ponajprije zahvaljujući razigranom Modriću, nastavila dominirati i čuvati loptu u svom posjedu. A to je igra protiv koje ni jače reprezentacije ne bi mogle više. Za dodatno učvršćenje pozicije i snaga Bilić je umjesto Jelavića u igru poslao Niku Kranjčara.

U 78. minuti Srna i Rakitić odigrali su prekrasnu akciju, ali je udarac Sevillinog veznjaka otišao pokraj gola, a bio bi to šlag na tortu velike pobjede Hrvatske, makar ni ovih 3:1 ne izgleda nimalo loše. Tim prije što je Hrvatska nakon prvog kola vodeća momčad skupine C, a osim toga rezultat nas podsjeća na pobjedu iz 1998. nad Jamajkom, nakon koje je Hrvatska stigla do polufinala. Ipak, euforija je još uvijek neprimjerena jer pred Hrvatskom su dva izuzetno teška suparnika, Italija i Španjolska.

Uključite se na naš community portal Tribina.hr i ocijenite igrače Irske i Hrvatske te nam napišite svoju analizu.

EURO, Skupina C, 1. kolo
Irska 1 3 Hrvatska
Strijelci
0:1 M. Mandžukić (3') 1:1 S. St. Ledger (19')
1:2 N. Jelavić (43') 1:3 M. Mandžukić (48')
Sastavi
S. Given
R. Dunne
S. St. Ledger
S. Ward
J. O'Shea
G. Whelan
K. Andrews
A. McGeady (54' S. Cox)
D. Duff
R. Keane (72' S. Long)
K. Doyle (53' J. Walters)
S. Pletikosa
G. Schildenfeld
V. Ćorluka
I. Strinić
D. Srna
O. Vukojević
L. Modrić
I. Perišić (89' E. Da Silva)
I. Rakitić (90' T. Dujmović)
N. Jelavić (72' N. Kranjčar)
M. Mandžukić
Žuti kartoni
K. Andrews 45'
L. Modrić 53'
N. Kranjčar 84'