USTANAK RODITELJA U VRGORCU

Maloljetni učenici moraju stopirati do škole

26.09.2012 u 15:48

Bionic
Reading

Roditelji vrgoračkih srednjoškolaca održali su jutros miran prosvjed pred srednjom školom Tin Ujević u Vrgorcu, pokušavajući na taj način ukazati na problem prijevoza srednjoškolaca koji iz okolnih sela putuju u Vrgorac u školu

Problem prijevoza srednjoškolskih učenika gotovo da je zapao u apsurdnu situaciju. Naime, autobusi voze samo učenike osnovne škole, a srednjoškolce ne primaju u autobus jer prijevoznik, Promet Makarske, ima sklopljen ugovor samo za prijevoz osnovnoškolaca. Nakon što pokupe osnovce, vozači voze poluprazne autobuse, a srednjoškolce ostave na autobusnom stajalištu.

Problem prijevoza učenika je nastao kada je Vlada RH, odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, krajem kolovoza donijelo odluku o sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca sa 75 posto vrijednosti mjesečne karte. Međutim, odluka je donesena za područja na kojima postoji javni linijski prijevoz, a na području Vrgorca, a i gotovo cijele Dalmatinske zagore, ne postoji javni linijski prijevoz.

Ravnatelj i dogradonačelnik, predlagali su im, kažu, osnuju udrugu roditelja koja bi organizirala prijevoz direktnom pogodbom, no nitko neće preuzeti odgovornost na sebe s obzirom na to da nije jasno definirano.

Grad Vrgorac i Splitsko-dalmatinska županija, koji su obvezni sufinancirati prijevoz učenika sa 25 posto, po svemu sudeći kasno su raspisali javni poziv za prijevoz srednjoškolaca na područjima na kojima ne postoji redoviti linijski prijevoz. Nastava je započela, a natječaj još nije okončan.

Srednjoškolci su tako započeli novu školsku godinu stopirajući do škole ili ih voze roditelji osobnim automobilima iz sela koja su udaljena od sedam do 25 kilometara od grada.

'Ovo nije normalno, imam petero djece, autobus mi uzme dvoje ovih što idu u osnovnu školu, a ovih troje srednjoškolaca ostave, i onda ja moram sjesti u auto i voziti za polupraznim autobusom' – govori nam Miro Jović iz sela Duge Njive.

'Djeca stopiraju u školu, to nije nikako dobro, mi želimo da se učenicima osigura siguran prijevoz, da mogu na vrijeme stizati na nastavu', kazao je ravnatelj škole Josip Gašpar.

'Moja kći svaki dan stopira. Muka me hvata kad pomislim što se dogodilo s Antonijom Bilić', jadao se jedan ogorčeni roditelj.

'Sada kad je lijepo vrijeme još se i mogu pomiriti da mi kći stopira u školu. No neću je moći postiti da stopira po hladnoći i kiši. Problem je što supruga i ja rano idemo na posao pa je ne mogu odvesti sa Stilja u Vrgorac u školu. Trebalo bi tu djecu pustiti da uđu u autobus sa svojom braćom i sestrama koji idu u osnovnu školu', smatra Željko Maršić iz sedam kilometara udaljenih Stilja.

Na prosvjedu uz ravnatelja škole Gašpara bili su i vrgorački gradonačelnik i dogradonačelnik, Borislav Matković i Željko Pervan, koji su zatražili da ministar Željko Jovanović pronađe model po kojem bi ministarstvo sufinanciralo 75 posto karte i u onim mjestima gdje nema
organiziranog javnog linijskog prijevoza, kao što je Vrgorac.

Prosvjed je završio bez suvislog zaključka; 117 učenika iz deset sela i sutra ujutro će stopirati u školu. Roditelji su nakon svega uputili pismo pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić, u kojemu su upozorili na svoj problem naglasivši kako većina djece koja su maloljetna moraju svaki dan na cesti stopirati da bi došla u školu.