vrhovni sud

Malenica: Cijenim Đurđević, ali prilikom imenovanja treba poštivati proceduru

04.03.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da kao stručnjakinju poštuje profesoricu Zlatu Đurđević koju predsjednik Zoran Milanović navodno namjerava predložiti za predsjednicu Vrhovnog suda, ali i upozorio da se prilikom imenovanja mora poštivati procedura.

"Naš je jasan stav, treba poštovati Ustav, Zakon o sudovima, Zakon o DSV-u, ali i isto tako institut javnog poziva koji je usvojen 2018.", poručio je četvrtak Malenica, nakon što je varaždinski župan Radimir Čačić izjavio kako mu je Milanović rekao da će Zlatu Đurđević vjerojatno predložiti za predsjednicu Vrhovnog suda.

Malenica smatra da bi predsjednik Milanović, kako bi nekoga mogao predložiti, u najmanju ruku trebao obavijestiti Državno sudbeno vijeće (DSV) o tome da ne prihvaća ni jednog kandidata koji su se javili u prvom pozivu.

Malenica je rekao da će o profesorici Đurđević dati svoj komentar kad ona bude kandidat koji se javio na javni poziv, odnosno kad se ispoštuje procedura utvrđena Zakonom o sudovima.

Očekuje i da će Ustavni sud u što kraćem roku ocijeniti ustavnost Zakona o sudovima, odnosno potvrditi ili odbaciti proceduru prema kojoj predsjednik odabire jednog od kandidata koji su se prijavili na javni poziv DSV-a.

Na napomenu da su iz Ustavnog suda rekli da čekaju vladino očitovanje, Malenica je rekao da ne zna je li to došlo na vladu, ali da će se o tome što prije očitovati, kako bi novi predsjednik Vrhovnog suda bio izabran do 15. srpnja, kada istječe mandat sadašnjem predsjedniku Đuri Sessi.

Malenica je novinarima odgovorio da zakon izričito ne predviđa mogućnost raspisivanja novog poziva ako propadne prvi poziv, ali da bi DSV ponovno mogao raspisati javni poziv ako bi predsjednik republike obavijestio DSV da ne prihvaća ni jednog kandidata.

Ministar pravosuđa i uprave osvrnuo se i na izmjene Zakona o lokalnim izborima koje su poslane u javno savjetovanje, a po kojima se na izborima ne bi mogle natjecati osobe osuđene na najmanje šest mjeseci zatvora.

"U Zakonu o lokalnim izborima imali smo katalog kaznenih djela koja su predstavljala prepreku za kandidiranje na lokalnim izborima, a sad smo to vezali za osudu za šest mjeseci zatvora. Ako bi se širio katalog kaznenih djela onda postoji mogućnost da se nešto izostavi, na ovaj način smo obuhvatili sva kaznena djela koja predstavljaju prepreku za kandidiranje", rekao je Malenica.