najbolji kadeti

Male velike nade šaha: 'Fantastična četvorka' iz ŠK-a Novi Zagreb ide na Svjetsko u Egipat

19.07.2023 u 16:27

Bionic
Reading

Četvero mladih kadeta iz Šahovskog kluba Novi Zagreb planira otputovati na ovogodišnje Svjetsko kadetsko prvenstvo u šahu koje će se najesen održati u Egiptu

Natalie Osmanagić, Iva Vouk, Sonja Stanković i Luka Živić, mlade nade hrvatskog šaha o kojima je tportal već pisao, putuju na Svjetsko kadetsko prvenstvo u šahu. Prvenstvo u organizaciji FIDE-a (Svjetske šahovske organizacije) ove godine održat će se od 14. do 27. listopada 2023. u egipatskom Šarm el-Šeiku.

'Fantastična četvorka' iz Šahovskog kluba Novi Zagreb u Egiptu trebala bi se natjecati u kategorijama U8, U10 i U12. I dok se Natalie Osmanagić direktno plasirala na ovogodišnje Svjetsko prvenstvo pobijedivši na prošlogodišnjem Prvenstvu Hrvatske u kategoriji do devet godina, troje ostalih članova ŠK-a Novi Zagreb kontantno ostvaruje zapažene rezultate na prvenstvima Hrvatske, pa tako i oni planiraju ove godine otputovati u Šarm el-Šeik. Nedavno je tako Iva Vouk postala prvakinja Hrvatske u kategoriji do devet godina i tako ostvarila pravo nastupa na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine.

U Egipat bi ovi mali genijalci trebali ići u pratnji svojih roditelja te njihova trenera i predsjednika kluba Andreja Stankovića. 'Odlazak na Svjetsko prvenstvo je velika stvar za te klince. Iva nam je sad postala prvakinja Hrvatske do devet godina, a Luka nam je dobio 'drvenu medalju', završio je na kraju četvrti, no i dalje je jako motiviran', istaknuo je šahovski majstor Stanković.

  • +13
Šahovska škola ŠK-a Novi Zagreb Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Pored ovogodišnje prvakinje Ive i prošlogodišnje prvakinje Natalie, u Egipat bi trebali otputovati i Sonja Stanković, koja je odnijela broncu na Prvenstvu Zagreba u kategoriji do 11 godina i Luka Živić, prvak Zagreba u kategoriji do devet godina i osvajač 'drvene' medalje na ovogodišnjem Prvenstvu Hrvatske.

Šahovski klub Novi Zagreb inače ima jednu od najbrojnijih kadetskih ekipa od prvog do osmog razreda na hrvatskoj šahovskoj sceni. Klub više od 15 godina radi na edukaciji i promociji šahovske kulture, ali i osobnom razvoju temeljenom na toj igri.