KAPITALNO ULAGANJE

Makarska gradi žičaru na Biokovo

20.05.2010 u 15:41

Bionic
Reading

Jedno od kapitalnih ulaganja makarske gradske vlasti jest izgradnja žičare od Makarske do biokovskog vrha Vošca, visokog 1421 metar, rekao je danas makarski gradonačelnik Marko Ožić Bebek na skupu predstavnika gradske vlasti i gospodarstvenika, županije i državnih služba.


Na sastanku, na kojem se razgovaralo o idejnom projektu žičare u Makarskoj, rečeno je kako je davna ideja o potrebi izgradnje žičare Makarska-Biokovo sve bliža ostvarenju.

Za projekt vrijedan više od 10 milijuna eura Gradsko vijeće dalo je suglasnost za osnutak Društva s ograničenom odgovornošću "Žičara Biokovo", što je nukleus u ostvarenju projekta, rekao je gradonačelnik Ožić Bebek.

Opravdanost tog projekta, po riječima voditelja društva tog društva Ljube Ljubičića, jest u tome što Biokovo na godinu posjeti oko 50.000 turista, a žičarom bi ih bilo tri puta više. Kako je rekao, povrat uloženog kapitala predviđen je za četiri do pet godina, a dio uloženog novca bio bi vraćen i korištenjem popratnih objekata.

Davorin Marković iz Zavoda za zaštitu prirode podupro je ideju Makarana i dat će prioritet izradi potrebne dokumentacije, a Niko Mrčić iz županijskoga Zavoda za prostorno planiranje rekao je da će se plan kvalitetno pripremiti za javni uvid i raspravu.

Alpinist Stipe Božić upozorio je na potrebu kvalitetnije valorizacije Biokova, planine koja je, kako je rekao, "čelom u munjama, a nogama u moru".

Žičara Makarska-Vošac, koja je ugrađena u makarski prostorni plan, bila bi duga oko 2700 metara s visinskom razlikom oko 1200 metara, a planirani rok njezine izgradnje je oko godinu dana.