bivša dogradonačelnica

Majić neće koristiti povlasticu šest mjeseci pune plaće: To je jedan ozbiljan problem'

05.06.2021 u 19:15

Bionic
Reading

Cijela vojska političara koji su izgubili izbore uzela povlasticu šest mjeseci pune plaće. Olivera Majić, bivša zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić, za razliku od druge dogradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević, tu mogućnost odlučila je ne koristiti

'Ta zakonska mogućnost opravdava se činjenicom da je prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, dužnosnicima zabranjeno obavljati 12 mjeseci, odnosno godinu dana, poslove u tijelima gdje su obavljali dužnost, u drugim tijelima povezanim trgovačkim društvima ili pravnim osobama. Međutim, možemo pretpostaviti da tu pogodnost u politici koriste one osobe koje, očigledno nakon posla u politici, nisu zapošljive na tržištu rada. Kako sam ja ugovorila svoj povratak, mogla sam ga ne ugovoriti i uistinu koristiti ove pogodnosti sa svojim bivšim poslodavcem. Smatram da je to jedan ozbiljan problem jer, ako samo sagledate ga u kontekstu kompetencija osoba koje su u politici. Ako od odlaska iz politike i obnašanja dužnosti, nisu spremni konkurirati na tržištu rada, dovodi u pitanje njihove profesionalne i stručne kompetencije kojima su obavljali posao politike. Posao politike je vrlo ozbiljan posao', kazala je u RTL-u Danas.

Upitana što govori takav potez, konkretno, Jelene Pavičić Vukičević, ponovila je da se to se opravdava zakonom, ali da misli da je jako važno i na tragu i onih prijedloga da se ograniči broj mandata.

'Ako osobe provedu veći broj godina u politici, ako im nisu ograničeni mandati, zasigurno ne stječu one kompetencije koje ih trebaju poslati na tržište rada osim, ako tijekom obavljanja političke dužnosti vi nemate dovoljno vremena da usavršavate neke vaše kompetencije mimo vaših radnih zadataka, ali zamjenica gradonačelnika zasigurno ih nema jer ja to najbolje znam u protekle četiri godine', kazala je Majić.

Dodala je da ne zna kakav je posao od jeseni dogovorila Pavičić Vukičević, a na opasku novinara da će biti predavač na fakultetu kazala je kako s tim nije upoznata.

'Znam da je to jedan ozbiljan proces. Znam da je to proces zapošljavanja koji zapravo koji zahtjeva jednu apsolutnu transparentnost i ne vidim zašto se neki drugi ne bi natjecali za isti taj posao na Kineziološkom fakultetu kada bude raspisan javni natječaj', navela je Majić.