MILANOVIĆEVA SAVJETNICA

Madison: Zinka Bardić nije u sukobu interesa!

15.06.2012 u 10:52

Bionic
Reading

Zinka Bardić, izvršna direktorica strateških komunikacija tvrtke Madison Consulting u isto je vrijeme posebna savjetnica predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića. Za Vladu radi besplatno, a plaću prima u Madisonu, prenosi HRT

Mediji pišu da je Bardić u ozbiljnom sukobu interesa jer neki klijenti tvrtke u kojoj radi (Ikea, Gripen) dogovaraju poslove s vladom.

Zbog toga je Sud časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću zatražio službeno očitovanje Zinke Bardić i tvrtke Madison Consulting o tom problemu te potencijalnom sukobu interesa.

Madison Consalting odgovorio HUOJ-u: Nema sukoba interesa

Tvrtka za odnose s javnošću Madison Consalting (MC) odgovorila je Sudu časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ), koji je zbog potencijalnog sukoba interesa danas zatražio službeno očitovanje te tvrtke i njihove izvršne direktorice strateških komunikacija Zinke Bardić, posebne savjetnice premijera Zorana Milanovića, istaknuvši kako MC 'nema ugovor ni s jednom službenom institucijom RH, niti s bilo kojom tvrtkom u većinskom vlasništvu hrvatske države'.

Član Uprave Madison Consaltinga Mladen Hrgarek potvrdio je Hini da su poslali odgovor Sudu časti HUOJ-a te naglasio kako se ta tvrtka ne bavi 'politikom i lobiranjem već odnosima s javnošću' te da 'kolegica Bardić nije i ne može biti ni u kakvom sukobu interesa, budući ne donosi nikakve odluke ni vezano za poslovanje državnih tvrtki niti savjetuje u donošenju političkih odluka'.


Očitovanje Zinke Bardić i tvrtke u kojoj je zaposlena kao direktorica, HUOJ je zatražio nakon što je portal Index.hr objavio da je posebna savjetnica premijera u sukobu interesa jer je direktorica u privatnoj PR tvrtki, čiji su klijenti švedska Ikea i Gripen. Predstavnici Ikee bili su u ožujku na primanju kod premijera u Banskim dvorima, a predstavnici Gripena pregovaraju s MORH-om oko posla vrijednog skoro pola milijarde eura, odnosno kupoprodaje vojnih zrakoplova.

U istom tekstu se navodi da Zinka Bardić u vladi radi besplatno, a plaću prima u Madison Consultingu, privatnoj PR tvrtki za strateško savjetovanje i implementaciju odnosa s javnošću koja je u veljače ove godine priopćila da Bardić 'ne radi operativno s komercijalnim klijentima', ali i dalje obavlja dužnost direktora, za koju je i plaćena.

Hrgarek je Hini kazao kako MC, poštujući najviša etička načela, nema ugovor ni s jednom službenom institucijom Republike Hrvatske, niti s bilo kojom tvrtkom u većinskom vlasništvu hrvatske države. 'A izuzeli smo se i iz svih budućih ponuda i natječaja', naglasio je.

Napominje da je ugovor MC-a s švedskom Ikeom, koji pokriva odnose s medijima, na snazi od 1. siječnja 2010. te da je odluku o odabiru PR agencije donijelo povjerenstvo sastavljeno od predstavnika IKEA-e iz četiri zemlje.

'U ugovoru izričito stoji da naš posao ne obuhvaća područje lobiranja', napominje Hrgarek ističući kako to znači da je netočna tvrdnja objavljena na portalu Index.hr.

Napominje i da MC ni na koji način nije sudjelovao u pripremi sastanka glavnog izvršnog direktora IKEA Grupe Mikaela Ohlssona s premijerom Milanovićem.

Dodaje, također, da MC ugovor s tvrtkom Gripen ima od listopada 2009. godine, 'opet isključivo za područje odnosa s medijima'. 'I u tom ugovoru izričito stoji da posao MC ne obuhvaća područje lobiranja', naglašava Hrgarek dodajući da su obje tvrtke iz Švedske, odnosno zemlje, kazao je, koja je na vrhu ljestvica po etičnosti na svim razinama njihova djelovanja.

'MC ne želi raditi i ne radi u mutnom', poručio je.