'jasno stajalište'

Mađarski ministar vanjskih poslova posjetio Minsk: 'Očito je da će me mnogi napadati zbog ovoga'

13.02.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Mađarski ministar vanjskih poslova posjetio je u ponedjeljak Minsk kako bi "komunikacijski kanali bili otvoreni" nakon što je 35 zemalja zatražilo da ruskim i bjeloruskim sportašima bude zabranjeno sudjelovanje na Olimpijskim igrama 2024. godine

Ministar Peter Szijjarto objavio je na Facebooku da će u razgovorima u Bjelorusiji zastupati stajalište Mađarske u vezi sukoba u Ukrajini.

"Očito je da će me mnogi napadati zbog ovog posjeta, ali naše stajalište je jasno: komunikacijski kanali moraju biti otvoreni", napisao je u objavi Szijjarto, uz fotografije posjeta. "Da nismo to učinili, ne bih mogao prenijeti poruku poziva za mir".

Baltičke i nordijske države i Poljska zatražile su od međunarodnih sportskih tijela da zabrane ruskim i bjeloruskim sportašima da se natječu na Olimpijadi 2024. godine.

Mađarski olimpijski odbor nije odgovorio na upit Reutersa u petak.

Mađarski premijer Viktor Orban ističe da se Mađarska ne želi miješati u rat, ali i da je neovisna i suverena Ukrajina u mađarskom nacionalnom interesu.

Orban opetovano poziva na prekid vatre i mirovne pregovore kako bi se okončao rat i ne želi slati oružje u Ukrajinu.

Također žestoko kritizira europske sankcije protiv Rusije jer štete europskim gospodarstvima, ali ih je do sada podržao.

Istodobno nastoji spasiti gospodarsku suradnju s Rusijom koliko god može.