Peter Szijjarto

Mađarski šef diplomacije na Facebooku o embargu na rusku naftu: Na mađarsko gospodarstvo to bi bilo poput atomske bombe

11.05.2022 u 12:30

Bionic
Reading

Prijenos ruske nafte naftovodima trebao bi biti izuzet iz planiranog europskog embarga na rusku naftu koji bi, kako je sada zamišljen, uništio mađarsko gospodarstvo, rekao je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova

Ministar Peter Szijjarto rekao je da nakon razgovora s europskim dužnosnicima dogovor između Budimpešte i Bruxellesa o predloženom embargu i dalje nije vjerojatan.

"Bruxelles nema prijedlog za rješenje... koje bi otklonilo posljedice tog potencijalnog embarga na rusku naftu na mađarsko gospodarstvo koje bi bile poput atomske bombe", rekao je Szijjarto, po video snimci objavljenoj na njegovu profilu na Facebooku.

Većina drugih država članica EU-a podržavaju zabranu uvoza ruske nafte u sklopu novog šestog paketa sankcija kojima se želi kazniti Moskvu zbog rata u Ukrajini. Odluka međutim mora biti donesena jednoglasno, a najviše se protivi Mađarska.

Mađarski premijer Viktor Orban i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarali su u ponedjeljak o ulaganjima u modernizaciju mađarske naftne infrastrukture, rekao je u utorak glasnogovornik Von der Leyen.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je ovaj tjedan razgovarao s Orbanom.

Szijjarto je rekao da je dogovor moguć jedino ako se embargo bude odnosio samo na prijevoz nafte morskim putem i da bi bilo realno vratiti se originalnom mađarskom prijedlogu da se iz embarga izuzmu naftovodi.

Rusija preko naftovoda Družba pokriva oko 65 posto mađarskih potreba za naftom.