ORBAN TV

Mađarska državna televizija ignorira izbjeglice na OI u Brazilu

07.08.2016 u 16:28

Bionic
Reading

Mađarska državna televizija prešutjela je prisutnost delegacije sportaša izbjeglica na Olimpijskim igrama u Rio De Janeiru, što je u nedjelju izazvalo kritike opozicijskih medija

U skladu s protuizbjegličkim stavovima desničarsko konzervativne vlasti premijera Viktora Orbana, novinar mađarske televizijske mreže MTV nije izgovorio ime Yusre Mardini, niti je spomenuo njezin poseban status kao članice izbjegličke reprezentacije u Riju.

Mađarska pod Orbanom provodi represivnu politiku prema izbjeglicama, a njihovi državni mediji tražitelje azila nazivaju ekonomskim migrantima i teroristima. U Mađarskoj se 2. listopada na Orbanovu inicijativu održava referendum o odbijanju dogovora Europske unije o izbjegličkim kvotama.

Opozicijski mediji optužuju MTV za cenzuru zbog ignoriranja Mardinijinog imena i kažu da ih to podsjeća na komunistički režim tijekom Hladnog rata.

Jedan od primjera za to dogodio se u šezdesetim godinama prošlog stoljeća tijekom utakmice između Real Madrida i Vasasa iz Budimpešte, kad su mediji pročitali imena svih igrača Reala osim jednog.

Riječ je o legendarnom mađarskom igraču Ferencu Puskasu koji je pobjegao iz te države nakon neuspješne antikomunističke pobune 1956. godine. Komunistički režim tada ga je prozvao "državnim izdajnikom".