najveći afrički izvoznik

Macron zahvalio Alžiru što je povećao izvoz plina u Italiju: To pomaže plinskoj diversifikaciji Europe

26.08.2022 u 14:55

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je u petak zadovoljstvo time što Alžir pomaže u "diversifikaciji" opskrbe plinom u Europi, povećavajući izvoz u Italiju, drugog dana službenog posjeta Alžiru

"Ne natječemo se s Italijom" glede alžirskog plina, istaknuo je Macron u izjavi za novinare, dodajući da je "mala važnost plina u energetskoj slici" Francuske. Dapače, rekao je, "zahvaljujem Alžiru" što je povećao količine plina koji ubrizgava u plinovod što opskrbljuje Italiju".

"To je dobro za Italiju, dobro je za Europu i to pridonosi diversifikaciji u Europi" koja je ranije bila suviše ovisna o ruskom plinu. Macron je demantirao da je Francuska molila Alžir za plin. "Francuska malo ovisi o plinu u svojim energetskim potrebama, jedva 20 posto, a Alžir u okviru toga čini 8 do 9 posto, nismo u dinamici u kojoj alžirski plin može promijeniti situaciju".

Alžir je od početka 2022. dopremio Italiji 13,9 milijarda kubičnih metara, što je za 113 posto više od ranije planirane količine. Alžir je najveći afrički izvoznik plina i osigurava oko 11 posto potrošnje u Europi.

Lopta je u iranskom polju

Što se tiče iranskog pitanja, Macron je rekao da je "lopta sada u iranskom polju" i da će dogovor o iranskom nuklearnom programu biti "koristan", iako "neće sve riješiti". Odgovarajući na pitanje o izgledima za obnovu ugovora potpisanog 2015. između Teherana i velesila, Macron nije rekao da očekuje uspjeh u danim i tjednima koji dolaze.

"Nije na meni da iznosim predviđanja", ali "veoma smo pazili da se sačuva ravnoteža ozbiljnog ugovora" tijekom "važnih razgovora s predsjednikom (američkim Joeom) Bidenom, s kancelarom (njemačkim Olafom) Scholzom i premijerom (britanskim Borisom) Johnsonom kako bi se ostvario napredak", rekao je pred novinarima. "Lopta je sada u iranskom polju", dodao je.

"No taj ugovor ne rješava sve, znamo to" i morat ćemo razgovarati s Iranom o "balistici, regionalnom utjecaju i mnogostrukoj destabilizaciji", rekao je. Francuska je jedna od šest zemalja potpisnica ugovora 2015. između Irana i pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti - Francuske, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Rusije i Kine - i Njemačke koja zastupa EU.

  • +12
Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET / POOL

Macron odgovorio Truss: Britanija je prijateljska zemlja

Macron je istaknuo i da je "Velika Britanija prijateljska zemlja, snažna i saveznička, bez obzira tko ju vodi", pošto je kandidatkinja za čelo britanske vlade Liz Truss odbila reći je li francuski predsjednik "prijatelj ili neprijatelj" njezine zemlje. "Britanski narod i Velika Britanija jesu prijateljska, snažna i saveznička nacija, bez obzira tko ju vodi, a ponekad unatoč i mimo njezinih čelnika i manjih pogrešaka koje mogu napraviti u svojim estradnim izjavama".

Između Francuske i Velike Britanije postoji niz spornih tema, napose rješavanje problema nastalih nakon brexita, kao što su ribolov i Sjeverna Irska. Britanski konzervativci biraju između Liz Truss i Rishija Sunaka svog novog predsjednika koji će biti i novi britanski premijer. Rezultati se očekuju 5. rujna. Veću prednost ima Lizz Truss.