powerball

Lutrijska groznica: Rekordan jackpot od 1,9 milijardi dolara

08.11.2022 u 09:19

Bionic
Reading

Brojni Amerikanci u ponedjeljak su imali velika očekivanja nekoliko sati prije izvlačenja brojeva na američkoj lutriji Powerballu, čiji glavni zgoditak iznosi nevjerojatnih 1,9 milijardi dolara, što je najviše u povijesti neke svjetske lutrije, a najnovija svota potaknula je dodatni val lutrijske groznice diljem zemlje

S obzirom na to da nijedan listić nije odgovarao subotnjim dobitnim brojevima, čini se da su čak i oni koji inače ne igraju lutriju iskoristili priliku da kupe listić, formirajući dugačke redove pred prodavaonicama u cijeloj zemlji.

Dosadašnji rekord Powerballa potječe iz 2016. godine, iznosio je 1,58 milijardi dolara i tada su ga zvali jackpotom stoljeća. Takav jackpot san je mnogih Amerikanaca, osim stanovnika pet država, Alabame, Aljaske, Havaja, Nevade i Utaha, gdje lutrija nije dopuštena. Oni je samo mogu gledati iz daljine ili se odvesti u susjednu državu po listić.

Izgledi za osvajanje jackpota i dalje su jedan prema 292,2 milijuna, što je znatno manje od šanse da će vas pogoditi grom, koja iznosi jedan prema milijun. Kad bi se pojavila dva dobitnika s istom kombinacijom brojeva, podijelili bi jackpot.

Posljednji put je netko osvojio Powerball jackpot 3. kolovoza. Tada je sretni vlasnik listića u Pennsylvaniji dobio oko 206,9 milijuna dolara.

Premda u subotu nitko nije imao glavni zgoditak, 16 listića imalo je pet glavnih brojeva i dobitak od po milijun dolara. Da biste osvojili jackpot, morate imati i Powerball broj.

Dobitnik može birati hoće li mu dobitak biti isplaćen odjednom, ali mu je tada iznos prepolovljen, ili u 30 jednakih rata jednom godišnje. Oba izbora podliježu oporezivanju. 

Twitter je već prepun komentara onih koji sanjaju što bi mogli učiniti s tolikom svotom novca.

"Moj vidovnjak mi je rekao da će 12. studenoga biti najbolji dan u mom životu, pa ako dotad još ne bude poznat dobitnik kupit ću što više listića", napisao je jedan korisnik Twittera.