blagdani za pamćenje

Luki je Hajduk sve u životu, a sad mu je ispunio životni san: Prodavat će ulaznice u klubu za koji živi

31.12.2018 u 16:13

Bionic
Reading

U posljednjim danima stare godine splitski Hajduk dobio je jednog posebnog novog zaposlenika, ali nam usput podario i jednu od ljepših i toplijih blagdanskih priča. Luka Bučević (19), mladić s Downovim sindromom, na Poljudu će ubuduće raditi u suvenirnici i na prodaji ulaznica, a dio vremena će i pomagati na treninzima mlađih uzrasta

Ideja je došla iz samog Hajduka, koji će na ovaj način svojim najmlađim igračima pomoći shvatiti priču o različitosti, ali i naučiti ih prihvaćanju drugačijih. No, naravno, to je samo jedan od motiva - mladi Luka je, naime, u ovom klubu već odavno prihvaćen i cijenjen i već godinama ne postoji bitnija utakmica ili manifestacija na koju nije pozvan.

'On je već godinama dio našeg kluba, a sada je to postao i službeno. Radit će na više poslova, prije svega onima na kojima se najbolje osjeća', objasnili su za tportal iz samog Hajduka.

Luka Bučević osim Downovog sindroma ima i srčanu manu, prošao je nekoliko ozbiljnih operacija, a njegova obitelj dobro se sjeća buđenja u bolnici, kada je na pitanje 'Kako si?' odgovorio protupitanjem: 'Kako je Hajduk proša?'. Od malih nogu, naime, dvojica djedova zarazila su ga ljubavlju za splitski klub - izrezivali su novinske članke, skupljali sličice i kolekcionarske predmete, pa njegova dječačka soba danas izgleda kao pravi mali muzej. Na utakmice je krenuo zahvaljujući dvojici volontera iz splitske udruge Sindrom, Down, Anti i Marinu, koji s njime zauzimaju uvijek isto mjesto na sjevernoj tribini. Otprije dvije godine krenuo je i na gostovanja.

Nekako u to vrijeme u Split je navratila ekipa emisije 'Provjereno' i cijeloj Hrvatskoj približila dirljivu Lukinu priču, garniranu njegovom jednostavnom izjavom 'Hajduk mi je sve u životu', pa je sve eksplodiralo: nekoliko puta pozvan je da utakmice gleda uz sami teren, slavio je s igračima na Poljudu i priređivao im ispraćaje na važnije mečeve, a kao svoga važnog člana prigrlile su ga udruge Torcida i Naš Hajduk. Baš nedavno bio je gost Torcide Vitez. Jako voli televizijsku voditeljicu Mirtu Šurjak. Njegov profil na Facebooku nosi ime 'Luka Torcida', tako ga oslovljavaju i na ulici.

Paralelno je, treba kazati, završio najprije osnovnu, a potom i srednju grafičku školu.

'Radi se zaista o prekrasnom djetetu i naš primarni cilj bio je da završi školu, pa da se onda zaposli', govori za tportal volonter i Lukin prijatelj Ante Dželalija.

  • +5
Luka Bučević Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Bivši predsjednik Hajduka Ivan Kos dao mu je takvo obećanje, pa se Luka silno razočarao kad je shvatio da on više ne vodi klub, no Hajduk se pokazao velikim i obećanje održao', objašnjava nam otac Davor Bučević. Zaposlenju u samom klubu, kaže, prethodio je niz razgovora s Hajdukovim psiholozima, pedagozima i stručnim službama.

'Kada smo mu priopćili vijest, cijelu noć doslovno nije oka sklopio. Silno je uzbuđen i mogu kazati da mu je ovo najljepši mogući božićni poklon', dodaje Lukin otac. Prije dvadesetak godina, kaže, u Hrvatskoj nije postojala velika svijest ili briga za osobe s posebnim potrebama, no do danas se situacija stubokom promijenila.

'U društvu, u školama, u udrugama i u tvrtkama, stupanj razumijevanja i prihvaćanja dramatično se popravio, naprosto smo evoluirali, makar bi možda bilo dobro da se i državna uprava aktivnije uključi i ovim osobama ponudi barem pomoćne poslove uz nekakvu primjerenu naknadu, da imaju radne obveze i osjećaj odgovornosti', predlaže Davor Bučević.

U Hrvatskoj, inače, danas postoji oko 1700 osoba s Downovim sindromom, a njih gotovo 80 posto su mlađe životne dobi.