bjelorusija

Lukašenko negira opasnost od koronavirusa, pa se nevladine udruge protiv pandemije bore 'crowdfunding' kampanjom

17.04.2020 u 12:45

Bionic
Reading

U Bjelorusiji su se u borbi protiv koronavirusa udružili volonteri provodeći 'crowdfunding' kampanje, dok vlasti negiraju postojanje virusa. Naime Bjelorusija u odnosu na ostatak Europe kasni u odgovoru na pandemiju te je predsjednik Aleksander Lukašenko prošli tjedan izjavio kako nitko neće umrijeti od koronavirusa

'Naš cilj je osigurati da se ovaj sustav ne uruši. Na mnogim mjestima, na primjer u gradu Vitebsku, vidimo da je situacija vrlo teška, kritična. Ima puno bolesnih ljudi, ali i puno bolesnih liječnika', rekao je aktivist za ljudska prava i volonter Andrej Strižak, jedan od osnivača grupe za financiranje te nabavu i dostavu zaštitne opreme za medicinsko osoblje #bycovid19, piše The Guardian.

Volonteri i crowdfunding kampanje su, kako navodi, skupili više od 100.000 funti i podijelili više od 27.000 respiratora, kao i zaštitne odjeće i medicinske opreme.

Liječnik u Vitebsku, gradu na sjeveroistoku Bjelorusije, jednom od žarišta epidemije, rekao je da neke bolnice nisu pripremljene za suzbijanje koronavirusa, a deseci medicinskog osoblja su se razboljeli. Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 4204 potvrđenih slučajeva i 40 smrtnih slučajeva, pri čemu se broj slučajeva proporcionalno povećava brže nego u mnogim obližnjim zemljama.

Volonteri ističu kako je ministar zdravstva spreman prihvatiti njihovu pomoć, lokalne zajednice također pokreću kampanje za kupnju i proizvodnju medicinske zaštitne opreme, pružaju popuste na vožnje taksijem te osiguravaju pomoć za njegu starijih osoba i druge rizične populacije.

'Zaista nam je važno da brzo djelujemo jer se bolest nevjerojatnom brzinom širi u Bjelorusiji', rekla je voditeljica nevladine organizacije Imena Katerina Sinjuk, koja sudjeluje u kampanji #bycovid19 te pomaže prikupiti sredstva za pomoć bolnicama.

Dodala je da im se i vlada sada direktno obratila za pomoć. 'Prvi put postoji osjećaj da svi rade na istom cilju', kaže.