putinov saveznik

Lukašenko: Bjelorusija u potpunosti podupire kineski mirovni plan za Ukrajinu

01.03.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik Moskve koji je trenutno u posjetu Kini, rekao je u srijedu da u potpunosti podupire kineski plan za rješavanje sukoba u Ukrajini, koji je predstavljen prošli tjedan.

"Bjelorusija aktivno vodi kampanju oko mirovnih prijedloga i potpuno podupire vašu inicijativu za međunarodnu sigurnost", rekao je Lukašenko, kojega navodi njegov ured za tisak, na sastanku s kineskim čelnikom Xi Jinpingom.

Peking je u petak, točno na prvu godišnjicu rata, objavio dokument od 12 točaka pozivajući Moskvu i Kijev na mirovne pregovore.

Moskva i Kijev do sada nisu iskazali ozbiljnu volju za pregovorima i na kineski su prijedlog reagirali s oprezom.

Iako se Kina želi postaviti kao medijator u sukobu, njezina pozicija ruskog saveznika diskvalificira je u očima zapada.

Zapadne zemlje kritizirale su Kinu jer nije osudila rusku agresiju, dok je oštro reagirala na nedavne tvrdnje SAD-a i NATO-a da razmatra slanje oružja Rusiji.

"Današnji susret događa se u vrlo teškom razdoblju koje traži nove i neobične pristupe i odgovorne političke odluke. Njihov cilj prije svega mora biti izbjegavanje svjetskog sukoba koji ne bi imao pobjednika", kazao je Lukašenko.

On je također pohvalio veze svoje zemlje s Pekingom.

Na sastanku s kineskim premijerom Li Keqiangom ranije u srijedu, Lukašenko je rekao da Peking i Minsk "nemaju zatvorenih tema za suradnju".

"Surađujemo na svim područjima. Ono što je najvažnije, nikada si nismo postavili zadatak da budemo prijatelji ili da radimo protiv trećih zemalja", kazao je Lukašenko.

"Uvjereni smo da će odnosi između Bjelorusije i Kine nastaviti napredovati, izgrađujući se na na prijateljstvu između dviju zemalja", poručio je Li.

Bjeloruski čelnik je kinesko stajalište o ukrajinskoj krizi nazvao "svjedočanstvom njene miroljubive vanjske politike te novim i originalnim korakom koji će imati dalekosežan utjecaj u cijelom svijetu", prenosi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Xi je nekoliko puta razgovarao s Putinom od početka rata, ali ne i s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Lukašenko je Rusiji dopustio da koristi bjeloruski teritorij za pokretanje invazije protiv Ukrajine, a Kijev je izrazio zabrinutost da bi Minsk mogao pružiti dodatnu podršku Rusiji u ratu protiv Ukrajine.