NA NEKOLIKO DANA

Lukašenko putuje u Kinu na poziv predsjednika

25.02.2023 u 12:33

Bionic
Reading

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posjetit će Kinu na poziv predsjednika Xija Jinpinga, objavila je u subotu glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying

Chunying je rekla da će Lukašenko, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u Kini boraviti od 28. veljače do 2. ožujka. Bjeloruske vlasti podržavaju Rusiju, o kojoj su financijski i politički ovisne, u njezinoj invaziji na Ukrajinu.

Lukašenko u Kinu putuje u vrijeme zabrinutosti zapada da se Kina sprema poslati Moskvi oružje. Bjeloruski predsjednik objavio je da je dan ranije, na godišnjicu početka ruskog napada, dugo razgovarao s Putinom, prenosi Reuters.  

U petak su razgovarali i kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang i njegov bjeloruski kolega Sergej Alejnik.  Kinesko ministarstvo priopćilo je da je dvojac razgovarao o želji Pekinga da surađuje s Minskom na produbljivanju međusobnog političkog povjerenja. 

Lukašenko i Xi su u rujnu prošle godine u uzbekistanskom Samarkandu najavili sveobuhvatno strateško partnerstvo dviju zemalja.