HRVATSKE ŠUME POD ISTRAGOM

Lugarnicu pretvorili u vilu da bi se mogli zabavljati?!

26.03.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Nakon što su staru lugarnicu u Valbandonu pretvorili u luksuznu vilu s bazenom i u nju navodno dovodili goste i žene, poslovanje Hrvatskih šuma je također pod povećalom. Lokalna vlast tvrdi da Šume nemaju ni dozvolu, a oni odgovaraju da će je registrirati kao turistički objekt. Ministar Jakovina pokrenuo je istragu

Prije šest godina počela je adaptacija trošne lugarnice, a danas je na njenom mjestu luksuzna vila.

'Procjena društva je bila da je to reprezentativni objekt koji treba predstavljati Hrvatske šume i koristio se dosad. Nova uprava zauzela je stav da se svi objekti trebaju staviti u funkciju stvaranja profita, na tom tragu smo i mi, jer je teško održavati takav objekt', rekao je Ivan Pentek iz Uprava šuma Buzet.

Ali nova uprava primijetila je i to da Hrvatske šume posjeduju 1.200 nekretnina, od kojih je uknjiženo samo 400.

'Moram reći da je po prostornom planu grada Vodnjana to područje izvan građevinskog područja i da je to praktički nemoguće ishoditi', kazao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

No iz Hrvatskih šuma to opovrgavaju.

'Nije ilegalan, sagrađen je u gabaritima starog objekta. Ima zasebnu katastarsku česticu i bio bi problem kad bi se nalazio na šumskoj parceli', stao je u obranu novoizgrađenog objekta Ivan Pentek.

No u koju se svrhu uopće koristila luksuzna vila?

Lokalno stanovništvo za RTL je kazalo da su tamo dolazili mladi ljudi koji su se zatim kupali u bazenu i zabavljali.

'Održavali su se kolegiji, skupovi radnika, sindikalni skupovi, radnička vijeća, imali smo nadzorni odbor, na što smo jako ponosni', izjavio je Pentek.

No resorni ministar definitivno nije ponosan na prijašnje gospodarenje te državne tvrtke.

Zbog toga će svi prijašnji poslovi doći pod povećalo, a očito će se nešto trebati i rezati.

'Sve ono što nije osnovna djelatnost Hrvatskih šuma, što opterećuje financije i kvalitetno gospodarenje, neće više biti predmet upravljanja i gospodarenja HŠ-a', rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

O slučaju vile u Valbandonu ministar je zatražio istragu, a idući tjedan znat će se kakvo se gospodarilo tim objektom. O tajnoj vili Hrvatskih šuma 20. ožujka je pisao i istarski portal iPress.