U RALJAMA BIROKRACIJE

Loš vic države na račun Splićana

30.05.2014 u 13:33

Bionic
Reading

Znate li kako Splićani mogu dobiti posao u državnoj službi? Ne, ovo nije početak nekog lošeg vica, nego logično i razumno pitanje u državi u kojoj Ministarstvo uprave u suradnji sa splitskim Općinskom sudom opstruira Splićane u pokušajima da se uspješno kandidiraju na bilo kojem natječaju za posao u državnim službama

Naime, prema propisima Ministarstva uprave, rok za prijavu na javne natječaje je osam dana od dana objave u 'Narodnim novinama'. Uvjeti svakog natječaja za posao u državnim službama propisuju, između ostalog, dostavu uvjerenja o nekažnjavanju, koje izdaje sud i to po mjestu prebivališta kandidata.

Ukoliko vam je mjesto prebivališta u Splitu, po uvjerenje o nekažnjavanju morat ćete se zaputiti na Općinski sud u Splitu. No, isti taj sud na svojim stranicama upozorava građane da će se na izdavanje potvrde o nekažnjavanju morati strpiti – osam dana (jer se tzv. skraćeni postupak više ne provodi). No, kako doznajemo, Splićani mogu biti zadovoljni ako potvrdu o nekažnjavanju dobiju za osam dana, jer ih i na samom sudu upozore da cijela procedura može i zna potrajati i dulje od toga.

Na ovaj primjer katastrofalne neusklađenosti tijela državne vlasti, koji je nažalost tek jedan u nizu, Vladu RH upozorio je Splićanin Ante Perković na Facebooku, čija je supruga nedavno dobila odbijenicu na natječaju jer nije mogla ispuniti gore opisane nemoguće zahtjeve hrvatske birokracije.

'Nije mi jasno kako u 21. stoljeću može biti potrebno osam dana da se iz nekakve baze podataka izvuče tako banalan podatak kao informacija o nekažnjavanju. Nije mi jasno zašto se uopće maltretira ljude s tom potvrdom kad bi bilo dovoljno da daju npr. izjavu o nekažnjavanju, pa nek onda neki tamo dobro plaćeni ćato koji provodi natječaj lijepo skupi OIB-e svih kandidata i u jednom mailu/pismu/whatever pošalje sve to na sud i zatraži provjeru tko je kažnjavan, a tko nije', napisao je Perković na Facebook stranicama Vlade.

No, obzirom da se najviše tijelo izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj trenutno bavi međusobnim optužbama predsjednika Vlade i donedavnog ministra financija za kriminalne radnje, vjerojatno nas ne bi trebalo čuditi da Perković još uvijek nije dobio odgovor na svoje pitanje. Bilo bi, naime, vrlo neobično da se vladajući odjednom prestanu baviti samim sobom i raditi ono za što ih plaćamo - biti uslužni servis građanima.