posrnuli škver

Loris Rak imenovan stečajnim upraviteljem Uljanik Brodogradilišta

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 16.05.2019 18:14
  • Objavljeno 16.05.2019 u 18:14
Uljanik

Uljanik

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Trgovački sud u Pazinu, koji je početkom tjedna otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, imenovao je Lorisa Raka za njegova stečajnog upravitelja te pozvao vjerovnike da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine, stoji u zapisniku s ročišta objavljenom u četvrtak na e-oglasnoj ploči tog suda

Ispitno ročište na kojem će se ispitivati prijavljene tražbine zakazano je za 16. rujna.

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je otvorio stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, a sudac Ivan Dujić tada je napomenuo kako će uskoro biti objavljena i odluka o otvaranju stečaja u pisanom obliku.

Predsjednik Uprave Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac naveo je na tom ročištu kako je račun Uljanik Brodogradilišta u neprekidnoj blokadi 231 dan. Po najnovijim podacima Fine, račun je blokiran na iznos od 164,8 milijuna kuna, od čega 76,5 milijuna kuna otpada na potraživanja radnika.

Uvidom u bilancu, sud je utvrdio da je krajem studenoga 2018. imovina Uljanik Brodogradilišta iznosila 988 milijuna kuna, a njegove obveze 2,6 milijardi kuna.

Uljanik Brodogradilište trenutno ima 1.118 radnika, od čega njih 1.058 u Puli, a 60 u Rijeci. 

Time je jedna od najvažnijih članica Uljanik grupe završila u stečaju, nakon što su u proteklih oko mjesec dana stečajevi otvoreni nad četiri članice grupe - sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, a od prošlog tjedna u stečaju su i Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel. 

U petak, 17. svibnja, treba se održati i ročište na kojem će se odlučivati hoće li se pokrenuti stečaj i krovne tvrtke grupe, Uljanika d.d. 

Za sve je te tvrtke, kao i za brodogradilište 3. maj, prijedloge za otvaranje stečaja podnijela Financijska agencija (Fina), a zbog blokade njihovih računa dulje od 120 dana. 

Inače, do sada je ročište za Uljanik Brodogradilište bilo dva puta odgađano. Ročište je 24. travnja odgođeno zbog dolaska predstavnika kineskog China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC), koji su krajem travnja i početkom svibnja obišli brodogradilišta u Puli i Rijeci, a još nije poznato kakva je njihova namjera u pogledu brodogradilišta Uljanik i 3. maj. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!