Darko Šket za tportal

Stečajni upravitelj koji je spasio Pevec: Ovo nije kraj Uljanika, ali bez jedne stvari nema mu pomoći

14.05.2019 u 17:53

Bionic
Reading

Trgovački sud u Pazinu do kraja tjedna otvorit će stečajni postupak nad brodogradilištem Uljanik te će imenovati stečajnog upravitelja. O tome može li se spasiti pulski škver ili će stečaj značiti njegov kraj, razgovarali smo s Darkom Šketom, dugogodišnjim stečajnim upraviteljem, u javnosti najpoznatijim po dizanju iz pepela trgovačkog lanca Pevec

Stečajni upravitelj za Uljanik izabrat će se slučajnim izborom s liste Trgovačkog suda u Pazinu.

'Svaki trgovački sud ima svoju listu stečajnih upravitelja koju odobrava Ministarstvo pravosuđa. Postoji lista A i lista B. Na prvoj su upravitelji s većim iskustvom', objasnio je Šket za tportal.

S njime su kontaktirali prije nekoliko mjeseci sindikalisti iz Uljanika, pitajući ga je li spreman prihvatiti izazov ako dođe do stečaja brodogradilišta.

'Točno je da je bilo kontakata, ali zasad vam samo mogu reći da nisam na listi stečajnih upravitelja Trgovačkog suda u Pazinu. U načelu postoji mogućnost da se prijavim. I odbor vjerovnika u nekom kasnijem trenutku ima diskrecijsko pravo za odabir stečajnog upravitelja', izjavio je Šket.

  • +25
Predstavnici China Shipbuilding Industry Corporationa obišli su brodogradilište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Hipotetski, kaže, da i jest na listi suda, prije nego što bi preuzeo ulogu stečajnog upravitelja Uljanika tražio bi razgovor s predstavnicima države.

'Nužan bi bio sastanak s ljudima iz Ministarstva gospodarstva, da čujem kako oni vide nastavak odvijanja stečajnog postupka. Bez pomoći države neće se moći provesti stečaj tako da se zadrži proizvodnja, bez obzira na ulazak domaćeg ili stranog investitora. Ako se ne uključi država i ne financira završetak započetih brodova kako bi se spasila jamstva ili da omogući to davanjem brodogradilišta u najam, Uljanik će biti likvidiran', jasan je Šket.

Ističe kako je sad presudna brzina u donošenju odluka jer se već puno vremena izgubilo u odgađanju neizbježnog stečaja.

'Sad su dosta sužene mogućnosti za spas brodogradilišta. Puno radnika već je otišlo, a i upitan je izvor financiranja za nastavak poslovanja. Nije nemoguće spasiti Uljanik, ali potreban je konsenzus svih važnih faktora – države, radnika i investitora', zaključio je Šket.