podupire kazneni sud

London nakon američkih sankcija ICC-ju: Sud treba djelovati bez straha

13.06.2020 u 17:23

Bionic
Reading

Velika Britanija u subotu je poručila da Međunarodni kazneni sud (ICC) treba moći djelovati neovisno, bez straha od sankcija, dva dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump uveo gospodarske sankcije protiv dijela djelatnika te institucije

Velika Britanija snažno podupire Međunarodni kazneni sud u borbi protiv nekažnjivosti najgorih međunarodnih zločina“, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

„Nastavit ćemo podržavati pozitivnu reformu suda, kako bi radio što je djelotvornije moguće. Službenici ICC-ja trebaju moći obavljati svoj posao neovisno i nepristrano, bez straha od sankcija", istaknuo je.

Američke sankcije koje je odobrio Trump nametnute su zaposlenicima ICC-a koji su uključeni u istragu jesu li američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu.

Donald Trump opetovano je kritizirao Međunarodni kazneni sud, a u četvrtak je odobrio gospodarske sankcije ne bi li odvratio pravosuđe od progona američkih vojnika zbog njihove navodne umiješanosti u mučenje zarobljenika u afganistanskom sukobu.

To je izravni američki odgovor na odluku koju je sud sa sjedištem u Den Haagu, u Nizozemskoj, donio u ožujku i kojom odobrava pokretanje istrage za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Afganistanu, unatoč protivljenju Trumpove admnistracije.

Istragom koju je htjela provesti glavna tužiteljica suda Fatou Bensouda, obuhvaćeni su, među ostalim, zločin koje su američki vojnici navodno počinili u toj zemlji gdje SAD od 2001. vodi najdulji rat u svojoj povijesti. Optužbe za mučenja upućene su i na adresu CIA-e.

ICC je osnovan na temelju Rimskog statuta i počeo je djelovati 1. srpnja 2002. Ratificiralo ga je oko 120 zemalja nad čijim teritorijima sud ima nadležnost.

Među njima nisu Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Indija, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran, no ICC ipak može suditi Amerikancima jer su navodni zločini počinjeni na teritoriju Afganistana koji je dio te organizacije.