šef europskog vijeća:

London će u prijalaznom razdoblju morati poštovati europske zakone

08.12.2017 u 10:32

Bionic
Reading

Europska unija će pregovarati s Velikom Britanijom o prijelaznom razdoblju od dvije godine tijekom kojih će ostati dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije, ali će pritom morati poštovati sve propise koje EU27 donese, izjavio je u petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk

'Kao što znate, Ujedinjena Kraljevina je zatražila prijelazno razdoblje od oko dvije godine, u kojem će ostati dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije. Mi smo spremni o tome pregovarati, ali naravno, imamo uvjete', rekao je Tusk u izjavi novinarima nakon što su predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i britanska premijerka Theresa May objavili da je postignut dogovor koji omogućava prelazak u drugu fazu pregovora, onu o budućim trgovačkim odnosima.

Tusk je kao uvjete EU-a naveo da će Velika Britanija morati poštovati sve njezine zakone, uključujući i nove koje će donijeti EU27, da će poštovati proračunske obveze, pravosudni nadzor. Tusk je istaknuo da su dosadašnji pregovori bili lakši dio i da tek slijedi puno zahtjevnija faza.

'Svi znamo da je prekid težak, ali prekid i istodobno građenje novih odnosa još je teže', rekao je Tusk.

Nakon intenzivnih pregovora koji su kulminirali jutrošnjim sastankom predsjednika Europske komisije Junckera i britanske premijerke May, Komisija je ocijenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima. EU od početka pregovora o Brexitu inzistira na tome da se pregovori trebaju voditi u dvije faze - da treba najprije riješiti pitanja koja se tiču razdruživanja i tek kada se u tom postigne dovoljan napredak, može se prijeći u novu fazu o budućim odnosima. 

Velika Britanija je sa svoje strane stalno tražila da se ti pregovori vode paralelno. EU je postavio tri prioritetna područja u kojima se mora postići dovoljan napredak kako bi se moglo prijeći u drugu fazu - prava europskih građana u Velikoj Britaniji i britanskih u EU-u nakon Brexita, ispunjavanje financijskih obveza Velike Britanija prema europskom proračunu te pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske.

  • +5
Brexit Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

Iako je neko vrijeme kao najteže pitanje bilo financijska nagodba, na kraju je postignut dogovor po kojem će Velika Britanija poštovati sve obveze koje su dogovorene u EU28. Jednako se tako jamče jednaka prava građanima i nakon Brexita. Najtežim se pokazalo pitanje granice na irskom otoku.

S obzirom na to da se Velika Britanija odlučila za tzv. 'tvrdi Brexit', što znači izlazak iz jedinstvenog europskog tržišta i iz carinske unije, postavlja se pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske. U okviru mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj, postignut je sporazum o ukidanju fizičke granice između Irske i Sjeverne Irske.

Sporazum postignut na Veliki petak 1998. godine omogućio je slobodan protok ljudi, roba i usluga i doveo do visokog stupnja integriranosti dvaju gospodarstava, a što bi sada bilo dovedeno u pitanje ako se ponovno uspostave granične i carinske kontrole. Budući da carinska unija po definiciji podrazumijeva jasno definirane i kontrolirane granice, sada je potrebno pronaći inovativno rješenje za novonastalu situaciju. Prema nacrtu smjernica za pregovore o budućim odnosima, u slučaju da ne dođe dogovornog rješenja za granični režim na irskom otoku, 'Ujedinjena Kraljevina zadržati pravila koja se odnose na unutarnje tržište i carinsku uniju'.

Prema nacrtu smjernica za pregovore Europskog vijeća, prijelazno razdoblje trajat će dvije godine i za to vrijeme Velika Britanija ostaje dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije, ali više neće sudjelovati u radu europskih institucija i imati pravo glasa, ali će morati poštovati sve europske propise.