na pragu druge faze

Britanija i EU postigli dogovor o uvjetima Brexita

08.12.2017 u 10:20

Bionic
Reading

Nakon intenzivnih pregovora koji su kulminirali jutrošnjim sastankom predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i britanske premijerke Therese May, Komisija je ocijenila da je postignut dovoljan napredak u pregovorima o razdruživanju Velike Britanije od EU-a, što omogućava početak nove faze pregovora o budućim odnosima

'Europska komisija je danas preporučila Europskom vijeću (šefovi država ili vlada zemalja članica) zaključak da je napravljen dovoljan napredak u prvoj fazi pregovora. Sada je na Europskom vijeću da na sastanku 15. prosinca odluči postoji li dovoljan napredak, što bi omogućilo da pregovori prijeđu u drugu fazu', objavila je u petak ujutro Europska komisija.

U petak u 7 sati u sjedište Europske komisije stigla je britanska premijerka Theresa May na sastanak s Junckerom, a prije toga tijekom noći trajali su intenzivni pregovori, što telefonski, što izravni, između Komisije, britanske i irske vlade.

U pregovorima se kao najteže pitanje postavilo traženje rješenja za granicu između Irske i Sjeverne Irske. U priopćenju Komisije kaže se da Ujedinjena Kraljevina 'priznaje jedinstvenu situaciju na irskom otoku te da su preuzete značajne obveze kako bi se izbjegla čvrsta granica'.  

  • +6
Theresa May održala govor o Brexitu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Kirsty Wigglesworth/Pool

'Ovo su teški pregovori, ali sada smo napravili proboj. Zadovoljan sam poštenim dogovorom s Ujedinjenom Kraljevinom', rekao je predsjednik Komisije Juncker.