Središnje izborno povjerenstvo

Lokalni izbori u BiH raspisani za 4. listopada, Mostar na čekanju

07.05.2020 u 13:43

Bionic
Reading

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je donijelo odluku o raspisivanju lokalnih izbora u toj zemlji i utvrdilo kako će oni biti održani 4. listopada, potvrdila je novinarima u Sarajevu predsjednica SIP-a Vanja Bjelica Prutina

Unatoč dvojbama zbog epidemiološke situacije, ali i činjenice da još nije usvojen državni proračun za 2020. iz kojega se financira provedba izbora, svi članovi SIP-a glasovali su za njihovo raspisivanje.

Tako će nešto više od 3,37 milijuna građana BiH, koliko ih je upisano na birački popis, u listopadu birati vijeća i načelnike 120 općina, koliko ih ima u toj državi, gradska vijeća 21 grada i njihove gradonačelnike, kao i gradonačelnika distrikta Brčko te skupštinu tog distrikta.

Izbori nisu raspisani za gradsko vijeće Mostara, jer su izborna pravila koja su vrijedila za taj grad još 2008. stavljena izvan snage odlukom Ustavnog suda BiH koji je ocijenio kako ona nisu u skladu s ustavom.

Ključne bošnjačke i hrvatske političke strake koje dominiraju tim gradom već više od desetljeća nisu se u stanju dogovoriti o novim izborima pravilima.

Zaključkom SIP-a, kako je potvrdila Bjelica Prutina, ostavljena je mogućnost da i Mostar bude uključen u listopadske izbore ukoliko se u međuvremenu pronađe rješenje za ovaj problem. Jedna od mogućnosti je da Ustavni sud BiH nametne privremeno rješenje, što je i obveza koja proistječe iz presude Europskog suda za ljudska prava iz listopada 2019.

Taj je sud, odlučujući po prizivu Irme Baralije, presudio kako su joj, kao građanki Mostara, uskraćena prava zajamčena Europskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno kako je diskriminirana jer joj je više od deset godina onemogućeno glasovati u gradu u kojem živi.

SIP još nije donio odluku o rokovima za prijave i podnošenje kandidatskih listi jer ti postupci sada ovise o tome kada će parlament BiH usvojiti ovogodišnji proračun.

Bjelica Prutina pozvala je sve građane BiH koji žive u inozemstvu da se prijave za glasovanje pojašnjavajući kako s tim mogu početi odmah i registrirati se elektroničkim putem slijedeći upute dostupne na mrežnim stranicama SIP-a.