predsjednički izbori

Poljski parlament odobrio dopisno glasanje na izborima

07.05.2020 u 11:00

Bionic
Reading

Donji dom poljskog parlamenta u četvrtak je odobrio zakon koji omogućuje održavanje ovogodišnjih predsjedničkih izbora dopisnim načinom

Donji dom je zakon usvojio s 236 glasova 'za' i 213 'protiv', a 11 zastupnika bilo je suzdržano. Da bi mjera stupila na snagu treba ju još potpisati predsjednik. Poljska je prema tom zakonu trebala održati dopisno glasanje u nedjelju, no to se neće dogoditi.

Čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski u srijedu navečer je objavio da se izbori odgađaju, a zamjenik premijera Jacek Sasin je u četvrtak rekao kako je 'najraniji mogući datum lipanj'.

Kritičari strahuju da bi na brzinu pripremljeno dopisno glasanje, omogućeno usvojenim zakonom, moglo rezultirati izborima koji nisu pošteni i demokratski, piše Reuters.

PiS je htio organizirati izbore čim prije kako bi, tvrde analitičari, zajamčio pobjedu predsjednika na odlasku Andrzeja Dude koji je bio član PiS-a.

Lijeva i centristička oporba oštro su kritizirali PiS-ovo stajalište zbog javnozdravstvenih razloga u prilikama epidemije. PiS je uzvratio prijedlogom o dopisnom glasovanju svih birača.