EKONOMSKI SAVJETI

Ljubo Jurčić u pohodima kod premijerke

Bionic
Reading

Bivši premijerski kandidat SDP-a Ljubo Jurčić u srijedu je bio na jednosatnom zatvorenom sastanku kod HDZ-ove premijerke Jadranke Kosor i kao predsjednik Hrvatskog društva ekonomista dogovorio suradnju s Vladom

O odlasku u Banske dvore nije obavijestio središnjicu SDP-a na Iblerovu trgu, čime je, po svemu sudeći, donedavno jedan od čelnih ljudi SDP-a napravio ključan korak prema udaljavanju od socijaldemokrata.

'On je punoljetna osoba i ne obavještava nas o svojim aktivnostima koje ima kao predsjednik Hrvatskog društva ekonomista. Čovjek očito radi na više razboja', kratko je za Slobodnu Dalmaciju kazala glasnogovornica SDP-a Gordana Grbić.

Jedan Jurčićev bliski suradnik koji je upoznat s detaljima sastanka ekonomskog stratega socijaldemokrata s premijerkom Kosor ističe da je Jurčić već dulje vrijeme nezadovoljan politikom koju vodi predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Njemu Jurčić navodno zamjera izostanak jasne oporbene strategije u kojoj bi sustavna antirecesijska rješenja dobila prednost pred ispraznim političkim parolama.

To je i glavni razlog što Jurčić nije došao na susret oporbe u Šibenik i što se na političkoj sceni sve više ponaša kao nezavisni ekonomski stručnjak, a sve manje kao član vrha SDP-a. Krugovi bliski Zoranu Milanoviću tvrde kako je Jurčić frustriran porazom na unutarstranačkim izborima za predsjedničkog kandidata, u kojima ga je polovinom srpnja pobijedio Ivo Josipović.

Pozicija ekonomskog stratega ionako je namijenjena splitskom stručnjaku Branku Grčiću, a Jurčić, ako hoće ići u HDZ, neka ide, poručuju iz središnjice SDP-a.

Neslužbene informacije iz Jurčićevih krugova govore da on svoje ambicije ne veže uz ulazak u HDZ-ovu vladu, nego uz izradu velikog nacionalnog konsenzusa svih političkih stranaka o mjerama koje bi dugoročno izvukle zemlju iz krize.