Ravnopravnost žena

Ljubičić: U lockdownu dom je žrtvama postao dvostruko nesigurniji

21.02.2021 u 15:31

Bionic
Reading

Ravnopravnost žena u hrvatskom društvu, spolno uznemiravanje i zlostavljanje, rodni stereotipi te favoriziranje žena u dodjeljivanju skrbništva nad djecom, neke su od tema emisije Nedjeljom u dva u kojoj gostuje Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

'Od prvog lockdowna evidentirani broj prekršajnih i kaznenih dijela obiteljskog nasilja povećan je za 40 posto i broj žrtava povećao se za 12, 13 posto. U situaciji gdje bi žene u obiteljskim sredinama trebale imati siguran dom, takve statistike pokazuju da u situacijama izvanrednih okolnosti gdje imate ograničenu mogućnost kretanja i jedan strah koji doživljavate doma i drugi strah da izađete van i zarazite se i još više ugroziti svoje zdravlje i zdravlje svoje djece dovodi do toga da dom postaje dvostruko nesigurniji', istaknula je Ljubičić na početku emisije, prenosi HRT.

-'Ako se radi o nasilju u obitelji mi idemo izravno prema centrim aza socijalnu skrb i prema policiji, prema resornim tijelima i ukazujemo na propuste. Smatramo da kroz taj postupak dolazi do veće senzibilizacije stručnih osoba. Mi smo dužni prema službenoj dužnosti podnositi kaznene prijave ako je potrebno', rekla je.

Nije zadovoljna kako se odnosi pravosuđe prema žrtvama obiteljskog nasilja. Smatra da su kazne preblage.

' Sudovi sami smatraju da nema dovoljne prevencije. Da se ne radi dovoljno s počiniteljima, da se ne radi dovoljno s prepoznavanjem i procjenom kriznih situacija i da neki način oni odrađuju taj dio kroz presude. I tako razgovaraju s počiniteljima. Ili se žrtva žali da je sudac nagovara da se pomire da povuče prijavu. Gleda se u kojoj mjeri će to pogoditi obitelj. I onda dolazimo do situacije da imamo iznimno blage kazne. Počinitelj je zadovoljan s odlukom suda u 67 posto slučajeva, a žrtva u 30 post'.

Na mjestu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova od 2011. Sabor ju je imenovao 2011. Na stol joj svakodnevno pristižu brojne pritužbe u vezi s diskriminacijom na temelju spola, bračnog ili obiteljskog statusa te spolne orijentacije. U njezinu uredu - 12 je zaposlenih.

'Rekla bih da mi je radno vrijeme od 0-24 osobito kada imamo smještaj žrtve ili ako imamo žrtvu koja se osobno tuži na situaciju u kojoj se trenutačno zatekla', kaže.