PORUKA MILANOVIĆU

Ljubičić: Žalosno je da predsjednik RH ne zna tko je na čelu neovisne institucije

01.10.2020 u 17:00

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić poručila je u četvrtak kako je žalosno da predsjednik Republike Zoran Milanović ne zna ime osobe koja je na čelu neovisne institucije već devet godina

"Mogu samo reći da je žalosno da osoba koja je bila premijer, saborski zastupnik te sada predsjednik Republike Hrvatske ne zna ime osobe koja je na čelu neovisne institucije posvećene zaštiti od diskriminacije i promociji ustavnog načela ravnopravnosti spolova već devet godina", poručila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u pisanom odgovoru na upit Hine.

Ustvrdila je kako to znači da Milanoviću pitanja diskriminacije, ljudskih prava, nasilja u obitelji, seksualnog uznemiravanja te svih društvenih problema koji proizlaze iz neravnopravnosti žena i muškaraca nisu u fokusu interesa.

"Čini se da će tako biti i dalje s obzirom na izjave koje je davao u prošlih nekoliko dana u kojima se na neprimjeren način obračunava sa ženama koristeći se etiketiranjem i osobnom razinom napada", ocijenila je Ljubičić.

Navodi kako se u izvješćima Republike Hrvatske koja se odnose na ljudska prava, a koja su i službeno predstavljena Vijeću Europe, UN-u ili Europskom parlamentu obuhvaćala podatke i reference koje je institucija Pravobraniteljice osiguravala za te prigode, a koje nisu mogle biti dobivene iz drugih, značajnijih i kredibilnih izvora.

Predsjednik Republike Zoran Milanović odbacio je u četvrtak kritike da je seksist te da je uvrijedio žene svojim komentarom na istup dvije saborske zastupnice.

Milanović je u svojoj izjavi kazao kako mu je "baš drago da se javila pravobraniteljica", istaknuvši činjenicu da ni novinari, pa ni on nisu odmah znali njezino ime, a mandat joj teče od listopada 2011. godine.

Dodao je i kako je posao pravobraniteljice za ravnopravnost spolova "da reagira u ovakvim situacijama" te poručio: "Dobro. Ja joj kažem da nikoga nisam uvrijedio", odgovorio je Milanović pravobraniteljici. Istaknuo je da oni koji, u figurativnom smislu, dolaze na hrvački meč s nožem - ne mogu očekivati da im se neće vratiti jednakom mjerom. "Bilo to žene ili muškarci. Tako svejedno. Budi spreman na to", poručio je.