NAJEZDA EKSTREMISTA

Ljevica i desnica se udružuju u veliku koaliciju?!

12.05.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Europska pučka stranka (EPP) i Progresivni savez socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D) vjerojatno će oformiti veliku koaliciju nakon euroizbora, kako bi imali većinu potrebnu za izglasavanje zakona, piše EUobserver. Ankete govore da će sve velike grupe u EP-u izgubiti određen broj mjesta, dok jačaju euroskeptici i radikalna desnica

Ni u svom posljednjem sučeljavanju, ujedno i prvom održanom na njemačkom jeziku, vodeći kandidati za šefa Europske komisije Jean-Claude Juncker (EPP) i Martin Schulz (S&D) nisu posegnuli za teškom artiljerijom. U jednom od jačih napada, Schulz je optužio Junckera da predstavlja Europu čelnika koji se 'sastaju iza zatvorenih vrata, po zatamnjenim sobama' i donose odluke o kojima informiraju svoje podčinjene.

'Ja nisam takva vrsta Europe', rekao je Schulz, inače šef Europskog parlamenta.

'Upoznao sam Martina Schulza u zatamnjenoj sobi iza zatvorenih vrata', uzvratio je Juncker, referirajući se na sastanke Europskog vijeća, na kojima nekad sudjeluje i šef EP-a.

Jedan od iznenađujuće otvorenih odgovora stigao je od Junckera. Govoreći o potencijalnom ukidanju drugog sjedišta EP-a u Strasbourgu, kandidat EPP-a rekao je da se zalaže za održavanje postojećeg stanja - dakle onog u kojem europarlamentarci svakog mjeseca putuju iz Belgije na plenarnu sjednicu u Francusku.

'Francuska se nikad ne bi odrekla sjedišta u Strasbourgu. To je poput pitanja o Bogu u katekizmu, ne postavljate ga', rekao je Juncker.

Schulza su pitali o njegovom bivšem stranačkom šefu i kancelaru Gerhardu Schroederu, koji je 70. rođendan proslavio u društvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Schulz je odgovorio da se on 'ne slaže uvijek sa Schroederom oko Rusije', ali je dodao da je u konkretnom slučaju bivši kancelar iskoristio svoj utjecaj za oslobađanje četiri njemačka taoca iz ruku ukrajinskih separatista.

Istraživanje Sterna pokazuje da bi 41 posto Nijemaca željelo da njihov zemljak Schulz postane čelnik Europske komisije, dok ih 24 posto podržava Junckera.

Nakon izbora, EPP i S&D vjerojatno će oformiti veliku koaliciju kako bi bili u mogućnosti gurati vlastite zakone kroz Parlament.

Trenutno, EPP može ostvariti većinu s Liberalima (ALDE), koji pak ponekad tvore i ljevičarsku većinu sa socijaldemokratima i Zelenima. No s obzirom da će velike političke grupe u EP-u po svemu sudeći ostati bez dijela eurozastupničkih mjesta, te da će uspjeh ostvariti euroskeptici i stranke krajnje desnice, velika koalicija je najvjerojatniji ishod, zaključuje EUobserver