službeni posjet

Litva vjeruje da će hrvatsko predsjedanje EU-om biti uspješno

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2019 13:16
  • Objavljeno 06.06.2019 u 13:16
Linas Antanas Linkevičius

Linas Antanas Linkevičius

Izvor: Profimedia / Autor: Luiz Rampelotto/Pacific Press/Alamy Li

Litva vjeruje da će hrvatsko predsjedanje EU-om biti uspješno i bit će joj pri ruci kako bi joj pomogla u slučaju potrebe, izjavio je u četvrtak u Zagrebu litavski šef diplomacije Linas Linkevičius, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj

Nakon sastanka s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, Linkevičius je rekao novinarima kako se veseli hrvatskom predsjedanju Europskim vijećem u prvoj polovici 2020. 'Mi vjerujemo da će predsjedanje biti uspješno i pokušat ćemo biti od pomoći gdje god je to moguće'.

Litva je predsjedala EU-om 2013. i zna koliko je to teška i složena zadaća, dodao je.

Ministrica je ocijenila u izjavi za novinare nakon sastanka da su odnosi između dviju zemalja odlični i da dijele zajednička stajališta u brojnim vanjskopolitičkim pitanjima. Rekla je da su razgovarali u mogućnostima jačanje suradnje, posebice gospodarske. Osim toga, Hrvatska i Litva dijele i zajednički interes u povezivanju energetske infrastrukture i diverzifikacije izvora energije u Europi.

Linkevičius je istaknuo da Litva podupire ulazak Hrvatske u Schengen, eurozonu i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). 'Ti procesi nisu lagani, ali su vrlo važni...', dodao je.

Ministri su izrazili zadovoljstvo suradnjom u sklopu NATO-a i ponovili svoju potporu politici otvorenih vrata Saveza.

Pejčinović Burić je naglasila da Hrvatska i Litva odlično surađuju u području obrane.

'Suradnja u okviru NATO-a, i stalna strukturirana suradnja u EU-u, dala je snažan poticaj razvoju bilateralnih kontakta između Hrvatske i Litve i vjerujemo da će se taj trend nastaviti i dodatno proširiti na gospodarske odnose', rekla je.

Linkevičius je zahvalio Hrvatskoj na unapređenju sigurnosti Litve. 'Jako smo zahvalni Hrvatskoj zbog doprinosa našoj sigurnosti slanjem vojnika u našu zemlju u sklopu (NATO aktivnosti) ojačane prednje prisutnosti. To nije samo simbolična nego i značajna gesta solidarnosti koja je vrlo važna za našu bilateralnu suradnju.'

Ministar je rekao da je razlog njegova posjeta otvaranje litavskog veleposlanstva u Zagrebu i ocijenio kako to 'nije samo simbolična gesta nego je važan događaj jer će to biti jedino veleposlanstvo u regiji'. To će svakako pridonijeti produbljivanju dobrih odnosa između Litve i Hrvatske, zaključio je.

Veleposlanstvo Litve bit će otvoreno poslijepodne u nazočnosti dvoje ministara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!