ZAKON SE NE UKIDA, ALI…

Linić najavio nova pravila za predstečajne nagodbe

21.02.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Nakon što se pohvalio učincima Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ministar Slavko Linić priznao je da se spremaju nove promjene tog zakona 'kako bi se unaprijedio sustav'

Promjene su usuglašane s ministrom pravosuđa Orsatom Miljanićem, a odnose se na način utvrđivanja potraživanja vjerovnika u predstečajnom postupku. Za razliku od dosadašnjeg rješenja po kojem je Fina utvrđivala potraživanja na temelju prijava vjerovnika i liste koje je napravio dužnik, ubuduće će sva potraživanja utvrđivati sud.

'Nije problem da vjerovnici svaki za sebe tražbine prijavljuju sudu i da se nakon toga prijeđe u upravni postupak kod Fine. Mene to ne opterećuje. To su izmjene na koje smo spremni', rekao je Linić, ističući da taj posao sudovima neće biti posebno plaćen

Prema njegovim procjenama, to će za mjesec do dva produžiti predstečajni postupak. Smatra da zakon o predstečajnoj nagodbi treba funkcionirati sve dok ne završi proces razduživanja gospodarstva, a nakon toga se može ugasiti.

'U budućnosti bi postupak predstečajne nagodbe trebalo ugraditi u stečajni zakon. Prilikom pokretanja stečajeva provodio bi se prethodni postupak na kojem bi se pred sudom pokušala postići nagodba između dužnika i vjerovnika', rekao je Linić.

Pritom je naglasio da treba riješiti problem troškova stečajnog postupka. 'Vjerovnik bi trebao imati pravo pokretanja stečaja bez troška', predlaže Linić.