SASTANAK OPORBE I HDZ-A

Lijeva oporba podržala pokretanje ustavnih promjena o referendum: 'Postoji politička volja da se relaksira sadašnji prijedlog'

30.06.2022 u 13:50

Bionic
Reading

Zastupnici lijeve oporbe u četvrtak su nakon drugog kruga razgovora s HDZ-om podržali prijedlog da se krene u ustavne promjene u vezi s referendumom, iznijevši neke prijedloge kojima bi poboljšali predložena rješenja, uz najavu da će konačna potpora ovisiti o njihovu prihvaćanju

SDP-ov Arsen Bauk najavio je da će tijekom tjedna kao zastupnici u saborsku proceduru uputiti prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava te očekuju da ona bude donesena do kraja ovog zasjedanja.

Tijekom ljeta i u rujnu pretpostavljam da će biti provedena javna rasprava, a nakon toga druga i treća faza. Dakle, prvi korak je već napravljen u tekstu kako ga je HDZ predložio, izvijestio je novinare nakon sastanka s HDZ-om.

„Postigli smo dogovor oko toga da se krene u promjenu Ustava i da smo u visokoj fazi suglasnosti oko toga kako bi promjene konkretno trebale izgledati, a tiče se referenduma. O ostalim dijelovima Ustava svaka politička snaga koja smatra da ih treba promijeniti koristit će demokratske mehanizme koji su na snazi", rekao je. Unatoč tome što HDZ pristaje samo na promjene oko referenduma, ostajem kod stava da će u Ustav ući i promjena referenduma i pravo žena na izbor, samo na različite načine, uvjeren je Bauk.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Ivana Posavec Krivec iz Kluba Socijaldemokrati naglasila je da su se suglasili oko načela predloženih izmjena te će vidjeti koje su izmjene još moguće u vezi referenduma. I ostale kolege su došli na teze s kojima su Socijaldemokrati krenuli, da daju podršku ovakvim izmjenama Ustava i zakona o Ustavnom sudu, bez nekih drugih zahtjeva, dodala je najavivši da će već sutra dati potpise da takva inicijativa krene u saborsku proceduru.

  • +6
Sjednica Sabora 29. lipnja Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka kazala je da su na sastanku izrazili zabrinutost oko načina na koji je definiran kvorum odlučivanja, odnosno odredbe da trećina glasača mora biti "za" referendumsko pitanje kada se radi o promjeni Ustava ili četvrtini kada je riječ o promjeni zakona.

„To je izrazito visok kvorum odlučivanja i smatramo da bi to ograničilo referendumske inicijative u Hrvatskoj i onemogućilo sudjelovanje građana u donošenju odluka. Rekli smo da te postotke treba smanjiti na mjeru koja je realno izvediva na referendumu. Dobro je što postoji politička volja da se ti postoci smanje na primjereniju razinu”, istaknula je.

Također ih brine na koji je način formulirana mogućnost da Ustavni sud procjenjuje je li neko pitanje u isključivoj nadležnosti Sabora ili Vlade. Smatraju da bi u Ustavu unaprijed trebalo biti pobrojano o kojim pitanjima se referendum ne može pokretati, a ne da se to svaki put ostavlja na procjenu Ustavnom sudu, jer i tu može doći do kočenja određenih referendumskih pitanja.

„Sve će to još biti predmet rasprave, ali postoji politička volja da se relaksira sadašnji prijedlog. Pretpostavljam da ćemo podržati da se pokrenu ustavne promjene, a kako ćemo kasnije odlučiti o tome ovisit će hoće li naši prijedlozi biti usvojeni”, dodala je.

Što se pobačaja u Ustavu tiče, ne bude li se moglo riješiti institucionalno kroz Sabor, progresivna oporba spremna je to rješavati na referendumu, poručila je Benčić.