zaključci tri studije

Lijekovi za povišeni krvni tlak ne povećavaju rizik od covida-19

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2020 11:20
  • Objavljeno 02.05.2020 u 11:20
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Lijekovi za povišeni krvi tlak ne povećavaju rizik od covida-19, ili razvoja teških oblika te bolesti uzrokovane novim koronavirusom, zaključci su tri studije objavljene u časopisu New England Journal of Medicine

Lijekovi za povišeni krvi tlak ne povećavaju rizik od covida-19, ili razvoja teških oblika te bolesti uzrokovane novim koronavirusom, zaključci su tri studije objavljene u časopisu New England Journal of Medicine.

Zaključci istraživanja trebali bi umiriti milijune ljudi diljem svijeta koji redovito konzumiraju lijekove za povišeni krvni tlak.

Predmet istraživanja su bile dvije skupine lijekova koje također koriste i dijabetičari, lijekovima čiji naziv općenito završava na 'pril' - kao što su lisinopril, i istali lijekovi poput valsartana i losartana.

U štetnost tih lijekova, vezano uz covid-19, rodila se sumnja nakon studija na životinjama koje su pokazale da postoji rizik da molekule u tijelu povećaju količinu proteina ACE2 koji kod čovjeka služe kao ulazna vrata za novi koronavirus. 

Znanstvenici su pokušali naći eventualnu korelaciju između uzimanja lijekova za krvni tlak i zaraze koronavirisom, ali na temelju liječničkih kartona na tisuće pacijenata nisu uočili nikakvu povezanost,

"Nismo pronašli nikakvu razliku između onih koji koriste te lijekove i ostalih ljudi", kazao je Harmony Reynolds s medicinskog fakulteta u New Yorku koji je proveo istraživanje na 12.000 osoba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!