PREMALO HLADA

Liječničku pomoć zatražilo 59 vjernika

05.06.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Hitnu pomoć na Hipodromu danas je zatražilo 59 hodočasnika, izjavila je Hini ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba dr. Slobodanka Keleuva. U kolima Hitne pomoći i u dva bolnička šatora postavljena na Hipodromu bilo je pregledano 40 pacijenata, a njih 19 je odvezeno u zagrebačke bolnice na dodatnu obradu i opservaciju.

Među 19-ero pacijenata prevezenih u zagrebačke bolnice bilo je i četvero djece koja su prevezena Dječju bolnicu u Klaićevoj.

Tegobe na koje su se žalili hodočasnici koji su zatražili liječničku pomoć bile su različite - dehidriranost, bolovu u trbuhu, problemi sa srcem, poteškoće s disanjem, te manje ozljede.

Pritsak u zraku za kronične bolesnike može biti poguban posebno ako zaborave uzeti terapiju, rekla je dr. Keleuva dodajući kako bi broj liječničkih intervencija bio i manji da je na Hipodromu bilo više hlada.

Na Hipodromu je bilo najmanje pedeset slučajeva kolabiranja, a jedna je djevojčica otpremljena u bolnicu jer je slomila ruku. Liječnici su imali pune ruke posla. Jako sunce, nizak tlak i općenito loša biometeorološka situacija dovela je do pogoršanju zdravstvene situacije. Osim toga hodočasnici su već iscrpljeni od dugog putovanja, toplo obučeni i neopskrbljeni vodom.

Dežurni liječnik na Hipodromu otkrio nam je da se oni kojima se stanje ne poboljša nakon medicinske pomoći na licu mjesta, a to znači ako im doza infuzije ili samo osvježenje vodom ne pomognu, šalju u neku od zagrebačkih bolnica. Ne kolabiraju samo starije osobe i kronični bolesnici, nego i tinejdžeri. Poljske bolnice i kola hitne pomoći puni su ljudi kojima je pozlilo, a više od desetak osoba, uglavnom srčanih bolesnika, opremljeno je u zagrebačke bolnice.

Dodatni problem hodočasnicima su i kemijski WC-i, koji su zbog podjele na polja velikom broju vjernika teško dostupni, ispričao nam je liječnik. Također, na 300 tisuća vjernika postavljeno je svega 15 šatora s kavom, osvježavajućim pićima, sladoledom, pa čak i kobasicama.

Inače, što se tiče medicinske skrbi, uz posvuda razmještena kola hitne pomoći, postavljene su i dvije poljske bolnice opremljene svom medicinskom opremom, a u svakom su polju i po dvije ili tri medicinske sestre te jedan aktivist Crvenog križa.

Zbog lakše prepoznatljivosti svaka medicinska sestra ima kapu sa znakom Crvenog križa, majicu s natpisom 'Uvijek vjerna Hrvatska' te ruksak s opremom za pružanje prve pomoći na terenu.