OTVORENO

Liječnici ne odlaze van samo zbog novca

10.03.2015 u 09:49

Bionic
Reading

Premalo liječnika i sestara, previše pacijenata i nedefinirani uvjeti rada glavni su problemi medicinske struke u Hrvatskoj, rečeno je sinoć u emisiji Otvoreno na HRT-u, u kojoj se raspravljalo o problemu odlazaka bolničkog osoblja iz Hrvatske

Komentirajući napis Slobodne Dalmacije, splitski kirurg Hrvoje Tomasović ocijenio je djelomično točnim tekst u kojem se navodi da specijalizanti anesteziraju u operacijskim dvoranama.

'Nikad nije bio ugrožen nijedan pacijent jer je specijalizant pod kontrolom', rekao je Tomasović.

Anesteziologinja Ada Barić smatra kako liječnici odlaze iz zemlje prvenstveno zbog odnosa prema njima i nedefiniranim uvjetima rada, a ne zbog novca. Kad se prepozna da se u liječnike mora ulagati, napravit ćemo velik korak, kaže Barić. Dopuštena brojka prekovremenih sati je 180 godišnje, a u KB-u Split, primjerice, odradi se puno više. Liječnici dakle rade nezakonito, no to je način na koji funkcionira naš zdravstveni sustav, zaključuje Barić.
 
Sanacijski upravitelj KBC-a Sestre milosrdnice Danko Velimir Vrdoljak rekao je da su prekovremeni sati i pokrivanje rupa – stvar te profesije. Naglasio je da su u KBC-u revidirali liste čekanja i da one nisu dulje od rujna.
 
Sanacijski upravitelj KBC-a Rijeka Davor Štimac izjavio je kako je svoj posao shvatio kao menadžerski. Liste čekanja nisu dobre, a trećina ili čak polovina bolesnika ne dolazi na preglede, kaže Štimac.

Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata, rekao je da se 11 godina zalaže za to da se ukinu limiti za rad liječnika, ali da im se to i plati.

Goranka Jureško, novinarka specijalizirana za zdravstvo, naglasila je da je 2006. u bolnicama radilo 6.500 specijalista, a lani njih 5.500. Nedostaje liječnika i sestara, 300 kirurga, 200 anesteziologa…

Anesteziologinja Barić smatra kako je jedan od problema sustava to što o liječnicima pregovaraju svi osim -  liječnika. Prema njezinom mišljenju, sustavu nedostaje oko 4.000 doktora.