ŽALI ZBOG POGIBIJE NOVINARA

Libija naoružava civile za borbu protiv NATO-a

21.04.2011 u 21:31

Bionic
Reading

Libijska vlada naoružava civile kako bi se suprotstavili mogućem kopnenom napadu snaga NATO-a, objavio je u četvrtak vladin glasnogovornik

'Brojni gradovi organizirali su se u odrede protiv mogućeg napada NATO-a', rekao je Mussa Ibrahim novinarima rekavši da se 'svim stanovnicima' daju puške i lako naoružanje.

'Ako NATO uđe u Misratu ili bilo koji libijski grad otvorit ćemo pakao pod njima. Bit ćemo vatrena kugla....Pobrinut ćemo se da im bude deset puta gore nego u Iraku', dodao je.

Njegova izjava uslijedila je dan nakon što je Francuska obećala pobunjenicima da će pojačati zračne napada na snage Moamera Gadafija i da će im u pomoć poslati vojne časnike za vezu.

Tripoli 'žali' zbog pogibije stranih novinara

Režim pukovnika Moamera Gadafija u četvrtak je izrazio žaljenje zbog jučerašnje pogibije dvojice stranih novinara, u granatiranju opkoljenog libijskog grada Misrate, uz objašnjenje da Gadafijeve snage nisu odgovorne za njihovu smrt.

'Iznimno nam je žao zbog gubitka svakog ljudskog života, čak i kada je riječ o pobunjenicima. Uistinu nam je žao zbog pogibije stranih novinara', stoji u priopćenju što ga je pročitao glasnogovornik režima Musa Ibrahim te se izražava želja za što bržim oporavkom dvojice ranjenih novinara.

41-godišnji novinar britanskoga časopisa 'Vanity Faira', Tim Hetherington i američki novinar Chris Hondros (41), koji je radio za agenciju Getty, poginuli su u srijedu u granatiranju Misrate. Još su dvojica novinara ranjena u napadima.

'Naša vojska nije odgovorna za to. Sve novinare pozivamo da ne vjeruju pobunjenicima i da ne odlaze 'na njihovu stranu'. Ako žele napraviti reportažu, mogu zatražiti vizu kako bi legalno ušli u zemlju', istaknuo je Ibrahim, podsjetivši kako u Libiji traju sukobi te da novinari znaju kako su u opasnosti.

Ban poziva libijske vlasti da prekinu nasilje

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak libijske vlasti 'da prekinu borbe i ubijanje ljudi' te dodao da je prioritet Svjetske organizacije osigurati prekid vatre.

'U ovome trenutku prioritet nam je prekid vatre, a potom možemo proširiti našu humanitarnu pomoć i uključiti se u politički dijalog', rekao je Ban za posjeta Moskvi.

'Pozivam libijske vlasti da prekinu borbe i ubijanje ljudi', istaknuo je glavni tajnik UN-a.

Dodao je da je više od pola milijuna izbjeglo pred borbama pobunjenika i snaga odanih libijskom vođi Moameru Gadafiju. Vjeruje se da su u nasilju poginule stotine ljudi.

Ban bi se u petak trebao sastati s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim